Αρχική Ελλάδα 1 εκ.ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης για την ανάδειξη φυσικών τόπων ενταγμένων...

1 εκ.ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης για την ανάδειξη φυσικών τόπων ενταγμένων στα προγράμματα της UNESCO

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης ενός συνόλου δράσεων συμβατικής και ψηφιακής προβολής καθώς και σήμανσης των περιοχών UNESCO Κρήτης υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Συνολικά 1.000.680 ευρώ θα διατεθούν για την ενιαία ανάδειξη των 3 φυσικών τόπων της Κρήτης που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα της UNESCO: τα Λευκά Όρη – Φαράγγι της Σαμαριάς ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας, ο Ψηλορείτης και η Σητεία ως Γεωπάρκα.

Το έργο χωρίζεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες δράσεων που περιλαμβάνουν, συμβατική σήμανση και ειδικότερα την τοποθέτηση σύγχρονων πινακίδων ενημέρωσης, ψηφιακές εφαρμογές σε ένα σύνολο ψηφιακών καινοτόμων εφαρμογών που θα προβάλουν τις περιοχές Unesco της Κρήτης σε όλο τον πλανήτη και καμπάνια προβολής στα διεθνή ΜΜΕ και ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και συμμετοχή σε έκθεση Τουρισμού παγκόσμιας εμβέλειας. Επιπλέον προβλέπεται να εκπονηθεί μία σειρά μελετών και οδηγών για την δημιουργία προδιαγραφών για τις περιοχές Unesco.

Η δράση εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές UNESCO του νησιού συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη προγραμματιστεί σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως έργα ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων των περιοχών αυτών, έργα πολιτικής προστασίας, παρεμβάσεις ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφέρειας το έργο που σήμερα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας ενιαίας ταυτότητας για τις περιοχές UNESCO της Κρήτης, λαμβάνει υπ’  όψιν του και τις διαδικασίες για την ένταξη των Αστερουσίων ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας (ήδη δρομολογημένη) και της Σπιναλόγκας και των Μινωϊκών Ανακτορικών Κέντρων στην Παγκόσμια Κληρονομιά  οι οποίες είναι σε εξέλιξη.