Αρχική Συμβασιούχοι ΥΓΕΙΑ: Έρχονται 1.800 προσλήψεις επικουρικών ιατρών

ΥΓΕΙΑ: Έρχονται 1.800 προσλήψεις επικουρικών ιατρών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με 1.8000 επικουρικούς ιατρούς θα ενισχυθούν τα ειδικά τμήματα του συστήματος, όπως Επείγοντα Περιστατικά(ΤΕΠ), υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας) σύμφωνα  με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Παρουσιάζοντας χθες τον υπό διαμόρφωση νέο φορέα πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) περίθαλψης, ο υπουργός Υγείας ομολόγησε πως υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον από γιατρούς κυρίως στην περιφέρεια.

Σε τρεις λόγους αποδίδει ο υπουργός Υγείας το περιορισμένο ενδιαφέρον γιατρών για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο σύστημα, σε εκείνες που αναμένεται να προκηρυχθούν και στην αποχώρηση γιατρών στο εξωτερικό.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έχει «δώσει» 1.400 θέσεις επικουρικών γιατρών και αναμένεται να καλύψει επιπλέον 1.000 θέσεις μονίμων από παλαιότερες προκηρύξεις. Τόνισε επίσης ότι έχουν καλυφθεί αρκετές θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου από γενικούς γιατρούς.

Σημείωσε δε ότι μεγάλος αριθμός γιατρών, που εκτιμάται στις 17.500, έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα, επιλέγοντας να εργαστεί στο εξωτερικό.

Ο κ. Ξανθός τόνισε, ωστόσο, πως υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για στελέχωση των ΤΟΜΥ από γιατρούς -κυρίως παιδιάτρους- στα μεγάλα αστικά κέντρα. Έκανε λόγο για την ύπαρξη μίας «δεξαμενής» από την οποία μπορούν να απορροφηθούν ετησίως περίπου 200 γενικοί γιατροί.

Για να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει από την προκήρυξη των θέσεων για τις ΤΟΜΥ, ο κ. Ξανθός είπε πως θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί.

Θα δοθεί, παράλληλα, η δυνατότητα να μετάσχουν στην προκήρυξη νέοι γιατροί, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν ειδικότητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι σε εξέλιξη -είπε- εξεταστική περίοδος, από την οποία θα προκύψουν νέοι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. Σε αυτούς θα δοθεί δυνατότητα να στελεχώσουν το σύστημα.