Αρχική Πολιτική Τσίπρας: Σχεδιάζετε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – Μητσοτάκης: Τα μέτρα πλήττουν τους αδύνατους

Τσίπρας: Σχεδιάζετε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – Μητσοτάκης: Τα μέτρα πλήττουν τους αδύνατους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχέδιο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και συμβασιούχων, βλέπει ο Πρωθυπουργός στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Μιλάτε για μείωση δαπανών, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και πρόσθεσε: «Υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως, κ. Μητσοτάκη, ποιών δαπανών;» ρώτησε ο πρωθυπουργός.

«Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό, το είπατε, όλοι οι συμβασιούχοι έξω» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται αυτό που αποδέχτηκε η τρόικα, όταν φέραμε τη ρύθμιση για τους πυροσβέστες πενταετούς διάρκειας.

Και συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Πριν από λίγο ανακοινώσατε ότι θα διώξετε όλους τους συμβασιούχους «όλοι έξω είτε καλύπτουν πάγιες ανάγκες, είτε όχι», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είστε τροϊκανότερος των τροϊκανών».

«Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν κάνει τις συγκρίσεις, δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δεν πετυχαίνατε πλεονάσματα και δεν μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ., φέτος 1,5 δισ.», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση, άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα ο ΕΦΚΑ καταλήγει να είναι 2 δισ. πάνω από το στόχο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μηρυκάζετε μια γραμμή, την αναπαράγουν και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν και θεωρείτε ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και δεν συγκρίνει. Υπάρχει βέβαια και το σκέλος του περιορισμού των εξόδων όπου εξοικονομήσαμε 180 εκατ. από την επισκόπηση των δαπανών των υπουργείων και αυτό με δική μας πρωτοβουλία, και όχι με εντολή των δανειστών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν. Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός προσέθεσε:«Και σήμερα που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια και αποδίδουν καρπούς, η Ελλάδα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς περίπου τρία χρόνια πριν. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους, αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%».

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια ότι στόχος της ΝΔ είναι μείωση του κράτους και η παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες, σημείωσε:

«Δεν πρόκειται να το νομιμοποιήσουμε αυτό, αρκετά με τις χρεοκοπημένες πολιτικές της μεταπολίτευσης, αρκετά με αυτούς που επαγγέλλονται το νέο και εκφράζουν τη χειρότερη Ελλάδα του χθες. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης και μία αποφασισμένη ηγεσία που θα το εφαρμόσει χωρίς αναστολές και χωρίς την ανάγκη εξωτερικών παραινέσεων

Το σχέδιό μας είναι έτοιμο και είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε, το ενέκρινε το τακτικό μας συνέδριο

Στηρίζεται σε 2 άξονες. Η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας. Ωστε με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα και τη στήριξη αντι-γραφειοκρατικού κράτους να απελευθερώσουμε την ανάπτυξη.

Μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους και να συγκρατήσουμε τις δαπάνες και να μειώσουμε το αποτύπωμα του κράτους στην οικονομία. Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε το κράτος μικρότερο, αποτελεσματικότερο, ξέρουμε τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε επενδύσεις».

Μητσοτάκης: Τα μέτρα πλήττουν τους αδυνάτους 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι είναι «χρήσιμοι ηλίθιοι», και πρόσθεσε: «τρίτη ευκαιρία δεν έχετε. Αποτύχατε και σαν αντιμνημονιακοί και σαν μνημονιακοί».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι είναι προϋπολογισμός λιτότητας, αντιαναπτυξιακός, προϋπολογισμός φόρων και εν τέλει αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση είπε, έχει αποτύχει παταγωδώς, η Ελλάδα σέρνεται. Δεν αξίζει στους πολίτες άλλος ένας χαμένος χρόνος μετά από τόσες θυσίες. Εδώ και τρία χρόνια κρύβετε το πραγματικό πρόβλημα και ψεύδεστε συνειδητά.

Παράγετε υπερπλεονάσματα για να μοιράσετε επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες λογικές της μεταπολίτευσης ανέφερε και υπογράμμισε πως ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του, χρωστάει στην εφορία.

Αναφερόμενος στην πολιτικής της κυβέρνησης, σημείωσε: «Επιβάλλετε 27 νέους φόρους, 21 περικοπές συντάξεων, μειώσατε 2 φορές το αφορολόγητο Καταργείτε το ΕΚΑΣ. Φέρνετε πρόσθετα μέτρα περίπου 2 δισ ευρώ».

Αυξήθηκε ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος ενεργειακών προϊόντων, στα τσιγάρα, στην κινητή τηλεφωνία και τα χειρότερα είναι μπροστά. Η μείωση συντάξεων του αφορολόγητου είναι μπροστά σας. Το τέταρτο μνημόνιο το δικό σας είναι μπροστά σας. Παράληλα ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί. Αυτά τα κάνετε εσέις που φωνάζατε κανέναν σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Λέτε ψέματα όταν λέγατε ότι προστατεύεται η κατοικία 300 χιλ. Δεν υπάρχει οριζόντια προστασία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοράκης τόνισε “Καταργήσατε την διάταξη που προστάτευε την πρώτη κατοικία εως 200 χιλ ευρώ. Όλα τα άλλα είναι ντροπή να τα λέτε μπροστά στους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους λόγω των δικών σας πολιτιών. Οσοι δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι απροστάτευτοι”.

“Αποκαλύψτε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα. Χάσαμε μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Και αυτό δεν λέγεται επιτυχία. Ο στόχος στις επενδύσεις ήταν για 9,1% και είναι στο 5,1%”, επισήμανε χαρακτηριστικά.