Αρχική Ασφάλιση Το ΔΝΤ πιέζει για νέες ανατροπές σε εργασιακά-συντάξεις

Το ΔΝΤ πιέζει για νέες ανατροπές σε εργασιακά-συντάξεις

334
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνεχίζει να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην ελληνική πλευρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ναρκοθετόντας οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό αδιέξοδο. Οι δραματικές οπισθοχωρήσεις της Κυβέρνησης σε συντάξεις και αφορολόγητο φαίνεται ότι δεν χόρτασαν το…αδηφάγο ταμείο, το οποίο καλλιεργεί το έδαφος για νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις. Και αυτό, γιατί παρά τις θυσίες των συνταξιούχων και των εργαζόμενων, το ΔΝΤ ζητά τη διατήρηση των εργασιακών διατάξεων που ψηφίστηκαν το 2011 έως τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς αναφορά σε ημερομηνίες, ενώ κρατά «ανοικτό» το φάκελο του ασφαλιστικού, κυρίως ως προς τη μη παροχή νομικής γνώμης για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις. 

Στη πραγματικότητα, οι δανειστές επιθυμούν διακαώς να μείνουν ανέγγιχτοι όλοι οι αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι που…γκρέμισαν την ελληνική αγορά εργασίας, ενώ «κρούουν» το κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί σε ενδεχόμενη προσφυγή των θιγόμενων από το νέο ασφαλιστικό νόμο.  

Μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ εξέφρασε τη διαφωνία και ως προς τις διατυπώσεις που υπήρχαν στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες,  το ταμείο δεν ήθελε να υπάρχει επαναφορά του κεθεστώτος που όριζε ο νόμος 1876 του 1990. Για το λόγο αυτό, η υπουργός Εργασίας πέρασε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής νομοτεχνικές διορθώσεις που προέβλεπαν ότι η επαναφορα στο προηγούμενο καθεστώς θα γίνει εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα. Ωστόσο, το Ταμείο ζητούσε και την απόσυρση της ημερομηνίας, κάτι που δεν έγινε ποτέ.