Αρχική Ασφάλιση Τι θα γίνει με τις Αποδείξεις Δαπάνης – Τι θα ισχύσει φέτος...

Τι θα γίνει με τις Αποδείξεις Δαπάνης – Τι θα ισχύσει φέτος και το 2018!

613
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Χαράτσι» 26,95% και σε όσους αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλος κτήσης) δρομολογεί από το 2018 το υπουργείο Εργασίας στη προσπάθεια του να ενισχύσει το κρατικό κορβανά του υπερταμείου.  Οι…χαμηλές πτήσεις στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από τις εισφορές των μη μισθωτών οδήγουν στη προκρούστεια κλίνη ακόμα και αυτούς που λαμβάνουν πενιχρά περιστασιακά εισοδήματα.

Στο κτίριο της οδού Σταδίου έχει συκγροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία ετοιμάζει τη πολυπόθητη εγκύκλιο που θα διέπει το νέο καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πανεπιστημιακοί αλλά και οι συνεντευκτές της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι χρησιμοποιούν κατά κόρον αυτή τη μέθοδο πληρωμής, έχουν ζητήσει από τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην εισφοροδούνται τα εισοδήματα έως 3.000 ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο υπό το φόβο ότι μεγάλο μέρος ασφαλισμένων θα καταφύγει στις αποδείξεις δαπάνης προκειμένου να αποφύγει τις εισφορές φωτιά είναι αρνητικό σε οποιαδήποτε πρόταση για προστατευτικό πλαφόν!

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση με εισφορές για το 2018. Αυτό σημαίνει, ότι το 2017, με τη σιωπηρή ανοχή του υπουργείου Εργασίας, δεν θα ζητηθούν οι απαιτούμενες εισφορές από όσους κάνουν χρήση αποδείξεων δαπάνης.  Αυτό το σενάριο ενισχύεται από το γεγονός, ότι η ομάδα εργασίας του υπουργείου έχει συναντήσει σοβαρά εμπόδια στο υπάρχον φορολογικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενους που λαμβάνει με απόδειξη δαπάνης έξοδα κίνησης από τον εργοδότη του με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εισφορές στον ΕΦΚΑ.

«Δεν χαρίζουμε εισφορές σε κανέναν. Απλά, στη παρούσα φάση δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε αν τα έσοδα από απόδειξη δαπάνης αφορούν απασχόληση ή αν αφορούν οτιδήποτε άλλο», εξηγεί στην «Ελευθερία του Τύπου» υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και συνεχίζει λέγοντας «το 2018 θα υπάρξει τροποποίηση της αποτύπωσης των εισοδημάτων στη φορολογική δήλωση, γεγονός που μας επιτρέψει να ζητήσουμε εισφορές από όσους έχουν εισοδήματα με ΑΔ. Πάντως, ακόμα και αυτοί που θα ρισκάρουν φέτος να χρησιμοποιήσουν της ΑΔ, βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αναδρομικής επιβάρυνσης, καθώς σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης ελοχεύει ο κίνδυνος να ζητηθούν όλες οι εισφορές αναδρομικά!