Αρχική Επιχειρήσεις Τι λέει η ΔΕΗ για τις επιπτώσεις της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου

Τι λέει η ΔΕΗ για τις επιπτώσεις της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου

215
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σημαντικές αλλά διαχειρίσιμες χαρακτήρισε τις ζημιές που υπέστη η ΔΕΗ από την κατολίσθηση του Σαββάτου στο ορυχείο Αμυνταίου, ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως η κατολίσθηση οφείλεται στην ενεργοποίηση ενός δεύτερου ρήγματος που δεν είχε εντοπιστεί από τους τεχνικούς της επιχείρησης. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ μίλησε για “κλυδωνισμό” τον οποίο “θα απορροφήσουμε”.

Σε σχέση με το ακριβές ύψος της ζημιές, που ορισμένες πηγές ανεβάζουν σε επίπεδα που φτάνουν και το 1 δις. ευρώ (αν υπολογιστεί και τη ποσότητα του λιγνίτη που δεν μπορεί να εξορυχθεί) ο Μανώλης Παναγιωτάκης επισήμανε πως θα προσδιοριστούν έπειτα από περίπου 15 ημέρες. Τόνισε, πάντως, πως με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις τα ποσά είναι μικρότερα από εκείνα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Η ΔΕΗ πρόκειται να αναλάβει το 50% του κόστους μετεγκατάστασης του χωριού Ανάργυροι, ενώ η εταιρία ήδη έχει αναλάβει την κάλυψη των πρώτων αναγκών για τους κατοίκους του χωριού.

Η ζημιά θα υπολογιστεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και συγκεκριμένα αν μπορεί να διασωθεί τμήμα του εξοπλισμού της επιχείρησης που καταπλακώθηκε ή από την ποσότητα λιγνίτη που μπορεί να να εξορυχθεί μετά την κατολίσθηση. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υποστήριξε πως υπάρχουν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη εκτός κατολίσθησης προκειμένου να λειτουργήσει η μονάδα το χειμώνα εξασφαλίζοντας την τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου.

Οι περίπου 600 εργαζόμενοι που απασχολούνταν το ορυχείο θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Οσο για τις θεωρίες που αναπτύσσονται σε σχέση με τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο υπό κατάρτιση σχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μετά την κατολίσθηση, στελέχη του ενεργειακού κλάδου υποστηρίζουν πως οι δύο μονάδες του Αμυνταίου δεν είναι και οι πλέον ελκυστικές.