Αρχική Εργασιακά Τα “καυτά” μέτωπα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά – Απεργία και ΟΜΕΔ...

Τα “καυτά” μέτωπα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά – Απεργία και ΟΜΕΔ τα “αγκάθια”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μία πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με αρκετά εκκρεμή μέτωπα, αλλά και έναν μεγάλο κίνδυνο να επαναληφθούν οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης περιγράφουν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Κι αυτό γιατί η πλειονότητα των προαπαιτουμένων που θα κληθεί να διαπραγματευτεί και εν συνεχεία να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας αγγίζουν εξαιρετικά «ευαίσθητες χορδές» των στελεχών της Κυβέρνησης. 

Τα μεγάλα «αγκάθια» εντοπίζονται στην αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργιών, αλλά και στις αλλαγές στον ΟΜΕΔ. Συγκεκριμένα, η συμφωνία κυβέρνησης–θεσμών του περασμένου Μαΐου προβλέπει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αλλάξει τη διαδικασία λήψης απόφασης για την προκήρυξη απεργιών και να απαιτείται η υπερψήφιση της σχετικής πρότασης από το 50+1% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων. Σύμφωνα με συνδικαλιστές το μέτρο αυτό θα αποδυναμώσει θεωρούν ότι με το μέτρο αυτό αποδυναμώνεται η δυνατότητα προκήρυξης απεργιών.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα υποβάλει έκθεση ανεξάρτητων νομικών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 σχετικά με το ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στόχος των θεσμών είναι να καταργηθεί το δικαίωμα που υπάρχει σήμερα για μονομερή προσφυγή των συνδικάτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών.

Τέλος, μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να κωδικοποιηθεί η εργατική νομοθεσία. Χαρακτηριστικά, το Μνημόνιο προβλέπει ότι «οι υφιστάμενοι εργατικοί νόμοι θα εξορθολογιστούν και θα εξορθολογιστούν μέσω της κωδικοποίησης τους σε ένα κώδικα εργατικού δικαίου. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ η «κωδικοποίηση», με ταυτόχρονη «απλοποίηση» του πλήρως απορρυθμισμένου πλαισίου θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα κάθε έννοιας δικαίου στη ρύθμιση της εργασίας στη χώρα μας.