Αρχική Υπουργεία Συνεργασία Υπουργείων-ΕΟΤ-Πρεσβειών για τον τουρισμό στην Κω

Συνεργασία Υπουργείων-ΕΟΤ-Πρεσβειών για τον τουρισμό στην Κω

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο, αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά.

Μετά το σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που αναστάτωσε την Πέμπτη τα ξημερώματα τη Κω, το νησί πέρα από τις υλικές ζημιές που υπέστη με το βασικότερο πρόβλημα να εστιάζεται στο λιμάνι που πρέπει να επιλυθεί άμεσα, καλείται να αντιμετωπίσει και το σοβαρό ζήτημα του τουρισμού.

Από την Παρασκευή ακόμα, βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού υπό τον Πρωθυπουργό για την επιχειρησιακή διαχείριση στην Κω η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά,. Τόσο το υπουργείο όσο και ο ΕΟΤ έχουν έλθει σε επαφή με πρεσβείες και γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού για την ενημέρωση touroperators, ταξιδιωτικών γραφείων, αεροπορικών εταιρειών και παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας του εξωτερικού.

H κατάσταση στην Κω, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει ομαλοποιηθεί και τις τελευταίες ώρες έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης της τουριστικής κίνησης.

Το υπουργείο Τουρισμού είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και με τους πανελλαδικούς φορείς, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και την Ομοσπονδία των Συνδέσμων των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) για την προώθηση των ενεργειών με στόχο την διευκόλυνση των επισκεπτών και την απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά από χθες και οι πτήσεις εξυπηρετούνται από και προς όλους τους διεθνείς προορισμούς. Η Fraport έχει ενημερώσει από χθες τους ταξιδιώτες πως το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά

Παράλληλα, έχει αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά, με την κίνηση να εξυπηρετείται προσωρινά μέσω του λιμανιού της Κεφάλου.

Επίσης, αποκαταστάθηκε η ενδοδωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικής προβλήτας πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω, καθώς η ακτοπλοϊκή σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια, όπως και το σημείο ελέγχου ζώνης Σένγκεν, το οποίο έχει μεταφερθεί πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω.

Κανονικά λειτουργούν οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές

Σε πλήρη λειτουργία όμως βρίσκονται και οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές αφού δεν επηρεάστηκαν λόγω της ισχυρής αντισεισμικής θωράκισής τους.

Εν τω μεταξύ, όπως διαπιστώθηκε μετά από ενδελεχή έλεγχο από εξειδικευμένους ερευνητές στο λιμάνι της Κω θα κατασκευαστεί μια τσιμεντένια μπάρα για την προσωρινή του αποκατάσταση, καθώς μεγάλο μέρος στο εσωτερικό του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε μετά από ενδελεχή έλεγχο από εξειδικευμένους δύτες, ο κρηπιδότοιχος του λιμανιού έχει αντέξει.