Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ οι συντάξεις – Τι ζητούν για προσωπική διαφορά και εθνική σύνταξη

Στο υπουργείο Εργασίας δεν έπεσαν από τα σύννεφα όταν είδαν τη τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία ζητά ακόμα περισσότερο «αίμα» συνταξιούχων στην αρένα των μνημονίων. Μέσα από τη βασανιστική διαδικασία των διαπραγματεύσεων γνώριζαν ότι η στάση του ταμείου είναι η σκληρότερη ανάμεσα στους δανειστές και περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για τους απόμαχους της εργασίας. Εξάλλου, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα τεχνικά κλιμάκια ζητούσαν εμμέσως στην ελληνική πλευρά να μετατρέψει τις συντάξεις σε… χαρτζιλίκι των 300 ευρώ.

Η Ντάλια Βελκουλέσκου ήταν αυτή που είχε ζητήσει από τον τέως υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να ανοίξει εκ νέου το φάκελο του ασφαλιστικού, προκειμένου να γίνουν και άλλες αιματηρές περικοπές στις συντάξεις. Τότε, το ταμείο ζητούσε επίμονα τη πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να συμπιεστεί ακόμα περισσότερο η κρατική δαπάνη για τις συνταξιοδοτικές παροχές. Όμως, σε εκείνη τη φάση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε καταφέρει να αποκρούσει τις παράλογες απαιτήσεις των τεχνοκρατών.

Τώρα, σε μια ακόμη πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για την ελληνική οικονομία και με ανοιχτή την δεύτερη αξιολόγηση, το ΔΝΤ επιστρέφει έχοντας ακόμα πιο άγριες διαθέσεις. Και αυτό, γιατί οι τεχνοκράτες του ταμείου απαιτούν διπλή περικοπή των συντάξεων τόσο μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, όσο και μέσω της μείωσης της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ!

Γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης υπογραμμίζουν στο Dimosio.GR ότι οι δανειστές βάζουν στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης τη μείωση της Εθνικής Σύνταξης για ένα πολύ βασικό λόγο. Η εθνική σύνταξη δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορεί να αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος, με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος του ασφαλιστικού για να μπορέσει να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Στο στόχαστρο η Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ –

Οι τεχνοκράτες του ταμείου θεωρούν ότι η Εθνική Σύνταξη σε αυτό το ύψος που διαμορφώθηκε από τη Κυβέρνηση έριξε αρκετά χαμηλά τους συντελεστές αναπλήρωσης της ανταποδοτικής λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως αντικίνητρο για παραμονή στην εργασία και καταβολή εισφορών.

Μάλιστα, σε έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζεται ότι η συνδυασμένη ανταποδοτική και εθνική σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης εξακολουθεί να δίνει μία γενναιόδωρη υψηλή ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, η οποία υπολογίζεται γύρω στο 115% του κατωφλιού της φτώχειας, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανέρχεται περίπου στο 70%”. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι το ταμείο θέλει να κουρέψει την εθνική σύνταξη τουλάχιστον κατά 30%, μειώνοντας την από τα 345 ευρώ που είναι σήμερα σε 240 ευρώ!

Πάντως, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν στο Dimosio.GR ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση για νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς αυτό έχει κλείσει οριστικά με το ν.4387/2016. Η προσωπική διαφορά δεν πρόκειται να καταργηθεί, ενώ η Εθνική Σύνταξη θα διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Οι λάθος αριθμοί του ΔΝΤ και του Τόμσεν

Ταυτόχρονα στο υπουργείο Εργασίας προσθέτουν καθημερινά νέα όπλα στη φαρέτρα τους, προκειμένου να αντικρούσουν τις παράλογες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ένα από τα επιχειρήματα που βάζει στη πρώτη γραμμή κρούσης η πολιτική ηγεσία απέναντι στο ΔΝΤ είναι η λάθος εικόνα που έχει το ταμείο σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της συνταξιοδοτικής δαπάνης στη χώρα μας.

Το σύνολο κόστος της δαπάνης κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι περίπου 29 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 16,85% του ΑΕΠ. Από αυτά τα χρήματα, τα 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα έσοδα από τις εισφορές, δηλαδή το 5,65% του ΑΕΠ. Σε αυτό το ποσό πρέπει να προσθέσουμε ως οιονεί εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων και το ποσό των 5,7 δισεκατομμύρια που το κράτος δίνει για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων γιατί το κράτος ως το 2011 δεν κατέβαλλε εισφορές για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς επίσης και την συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση που αγγίζει τα 5,96 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό που δεν θεωρείται κάλυψη ελλείμματος, αλλά είναι πληρωμή θεσμοθετημένης εισφοράς του κράτους στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής ότι το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική προστασία των εργαζομένων (άρθρο 22 παρ. 5).

Έτσι, τα θεσμοθετημένα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης διαμορφώνονται στα 21,56 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 12,81% του ΑΕΠ

Αν αφαιρέσουμε τα θεσμοθετημένα έσοδα από τα έξοδα για τις συντάξεις δημιουργείται ένα κενό-έλλειμμα της τάξης των7,44 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 3,72 % του ΑΕΠ.

Τα νούμερα αυτά αποδεικνύουν άλλο ένα λάθος του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η χώρα μας έχει ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως, σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσιάσαμε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζει στο Dimosio.GR ότι το ταμείο βλέπει τους αριθμούς χωρίς να εξετάζει δύο βασικές παραμέτρους. «Είναι τελείως λάθος το 11% έλλειμμα που αναφέρει στα στοιχεία του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Τόμσεν, καθώς στην Ελλάδα αφενός έχουμε τριμερή χρηματοδότηση και αφετέρου μέχρι το 2011 το δημόσιο δεν απέδιδε εισφορές για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά μόνο ότι κατέβαλαν μόνοι τους.   Άρα, το έλλειμμα 11% στο οποίο αναφέρεται το ΔΝΤ και το Τόμσεν δεν ισχύει, Το πραγματικό έλλειμμα αντιστοιχεί που χρηματοδοτεί το κράτος αντιστοιχεί σε 3,72% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 7,44 δισεκατομμύρια και είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό το 2,5% που υπάρχει στη Γερμανία», επισημαίνει χαρακτηριστικά στο Dimosio.GR ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αυξημένες συντάξεις για όσους βγουν μετά το 2025

Αυξημένες συντάξεις για όσους βγουν μετά το 2025, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις θα επιφέρει μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη για...

Στα άκρα η πόλωση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή – Σήμερα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Στα άκρα η πόλωση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή - Σήμερα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε στις 03:35 τα...

Οι τράπεζες κατεβάζουν ρολά –  Ποιες συναλλαγές δεν θα μπορούμε να κάνουμε

Οι τράπεζες κατεβάζουν ρολά, ποιες συναλλαγές δεν θα μπορούμε να κάνουμε,  από την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 έως και τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2024...

Μια σύνταξη αντί για δύο με παράλληλη ασφάλιση -Ενοποίηση των συντάξεων

Μια σύνταξη αντί για δύο με παράλληλη ασφάλιση, ενοποίηση των συντάξεων για πάνω από  100.000 συνταξιούχους Ενιαία σύνταξη με ένα πόσο αντί για δύο ξεχωριστές...