Αρχική Δήμοι Στην αναμονή 30.000 συμβασιούχοι – Ετοιμάζονται “ειδικές” ρυθμίσεις

Στην αναμονή 30.000 συμβασιούχοι – Ετοιμάζονται “ειδικές” ρυθμίσεις

350
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις ανανεώσεις των συμβάσεων σε 10.000 περίπου συμβασιούχους που είχαν εργαστεί πέραν των δύο ετών.  

Βάσει της καθαρογραμμένης απόφασης το πρώτο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είχε παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια, θα αποφασίσει για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και το πώς θα διαχειριστούν το θέμα οι δήμοι.

Αυτό έχει κινητοποιήσει τα συναρμόδια υπουργεία (οικονομικών, εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης), τα οποία δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να δημιουργήσουν τη σχετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Επιπλέον θα υπάρξει και ρύθμιση οι εργαζόμενοι αυτοί να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι δύο αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις ενδέχεται να ενταχθούν στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση συναντά αντικειμενικές δυσκολίες στο δρόμο υλοποίησης των υποσχέσεων της σχετικά με την τακτοποίηση των συμβασιούχων.

Οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί σε 30.000 συμβασιούχους για τακτοποίηση από τη Κυβέρνηση στην ουσία είναι αδύνατον να υλοποιηθούν εξαιτίας των περιορισμών που έχουν βάλει τα μνημόνια που έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές αλλά λόγο και του Συντάγματος που το άρθρο 103 απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

 

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα στους δήμους και στις περιφέρειες να αυξήσουν το ωράριο εργασίας στους συμβασιούχους αλλά και στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου με μειωμένο ωράριο που απασχολούν. Βασική προϋπόθεση όμως είναι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα το κάνουν αυτό θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τις παραπάνω ώρες εργασίας από το δικό τους προϋπολογισμό. Πρόκειται για το άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου το οποίο προβλέπει ότι το ωράριο των εργαζομένων για να αυξηθεί χρειάζεται αποφάσεις  Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.