ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μαίνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οδηγώντας το κορυφαίο συνδικάτο όλο και πιο κοντά στο απευκταίο σενάριο της διορισμένης από τα δικαστήρια Διοίκησης. Μετά τα έκτροπα της Καλαμάτας, τα χθεσινά πρωτοφανή επεισόδια και οι εικόνες ντροπής που σημάδεψαν σκαιά και ακύρωσαν την δεύτερη προσπάθεια να διεξαχθεί το 37ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο, εκτυλίχθηκαν στην Ρόδο.

Ήταν γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα όταν μέλη του ΠΑΜΕ και σύνεδροι της ΔΑΣ (πρόσκεινται στο ΚΚΕ) εισέβαλλαν στο χώρο του ξενοδοχείου όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στελέχη του ΠΑΜΕ φέρονται να κινήθηκαν και από υπόγεια σήραγγα προς το υπόγειο και από εκεί στο ξενοδοχείο, που γρήγορα μετατράπηκε σε «ρινγκ»… Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κατήγγειλε με ανακοίνωσή της «τη βίαιη εισβολή περίπου 200 μελών του ΠΑΜΕ που παραβίασαν πόρτες, έσπασαν τζαμαρίες και επιτέθηκαν κραδαίνοντας λοστούς σε συνέδρους και μέλη της Διοίκησης» με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο ο απερχόμενος Γ.Γ. της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας χημικής βιομηχανιας Μάκης Θεοχάρης, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Καστοριάς Γιώργος Μαλέας και ένα μέλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Η ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης των επεισοδίων, με ένα μέλος του ΠΑΜΕ να τρέχει με ένα λοστό στα χέρια και άλλους συνέδρους να πέφτουν πάνω του φωνάζοντας «σίδερο ρε»;

«Έτρεχε με τον σιδερολοστό προς την συνεδριακή αίθουσα καθώς επιχειρούσαν να μπουν μέσα. Οι άλλοι σύνεδροι προσπάθησαν να τον αφοπλίσουν και εκεί προέκυψαν οι συμπλοκές και οι τραυματισμοί», λένε σύνεδροι της πλειοψηφίας. Από την πλευρά τους μέλη του ΠΑΜΕ υποστηρίζουν πως επρόκειτο για «σωλήνα με τον οποίο δεν χτύπησε κανέναν». Επισήμως το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για μια «αιφνιδιαστική και πειθαρχημένη κίνηση», χαρακτηρίζει τους τραυματισμούς «θεατρινισμούς», ενώ κατηγορεί την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ πως είχε μετατρέψει το χώρο σε «σφραγισμένο φρούριο, με μπράβους να ελέγχουν τις πόρτες και να απειλούν εργαζόμενους». Ενώ οι συγκρούσεις μαίνονταν στην Ρόδο, δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέλαβαν το κτίριο της Διοίκησης της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, εισβάλλοντας στο νεοκλασικό της Πατησίων και σπάζοντας την τζαμένια πόρτα.

Αργότερα, ο «πόλεμος» συνεχίστηκε με βαριές εκατέρωθεν κατηγορίες, ενώ η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή με παρεμβάσεις των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του τόσο προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που «επιδιώκει αδιαφανείς διαδικασίες» όσο και προς το ΠΑΜΕ που «με τη βία προσπαθεί να διαλύσει το συνέδριο». Η ΝΔ καταδίκασε τα «βίαια επεισόδια και τους τραμπουκισμούς από μέλη του ΠΑΜΕ» ενώ ο Γ.Γ. της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης (ΔΑΚΕ) παρομοίασε τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με τα τάγματα εφόδου της Χρυσης Αυγής. Στο θέμα παρενέβη ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας κάνοντας λόγο για «συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ» και για «συνέδριο – παρωδία», αλλά και για «χυδαία επίθεση» στο ΚΚΕ από τα στελέχη της ΝΔ στη ΓΣΕΕ. Σχέδιο διάλυσης της ΓΣΕΕ καταγγέλει το ΚΙΝΑΛ κάνοντας λόγο για τραμπούκικη επίθεση του ΠΑΜΕ με σκοπό τη ματαίωση του Συνεδρίου.