Αρχική ΟΑΕΔ “Σενάρια” αυστηροποίησης για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας

“Σενάρια” αυστηροποίησης για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας

215
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύγχυση έχει προκαλέσει μια εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, η οποία σύμφωνα με την ερμηνεία αρκετών ειδικών αλλάζει το τρόπο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας και αναστέλλει την επιδότηση των ανέργων όταν αυτοί κάνουν έστω και ένα ημερομίσθιο. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ, μετά το τέλος της περιστασιακής τους απασχόλησης και αφού υποβάλλουν νέα αίτηση, τότε και μόνο το επίδομα θα επανέρχεται.

Το νέο καθεστώς θα ισχύσει μόνο για αιτήσεις που θα υποβάλλονται μετά τις 26 Μαϊου του τρέχοντος έτους.

Η διοίκηση του Οργανισμού µε κατηγορηµατικό τρόπο διαβεβαιώνει ότι µε το νέο νοµικό καθεστώς (άρθρο 92 του νόµου 4461/2017 για την «περιστασιακή εργασία των εγγεγραµµένων ανέργων») διασφαλίζεται η συνέχιση της επιδότησης ανεργίας, µετά την ολοκλήρωση της σποραδικής απασχόλησης, για όσο διάστηµα αποµένει.

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να τακτοποιηθεί μια εκκρεμότητα με το επίδομα ανεργίας, όταν οι επιδοτούμενοι άνεργοι μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων και η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ στα άτομα που υποαπασχολούνται, ή δεν εργάζονται καθόλου.

Μάλιστα σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανέρχεται σε 3.270.865 άτομα. Όσο για την ανεργία, σημείωσε οριακή μείωση τον Μάρτιο του 2017 και διαμορφώθηκε στο 22,5%, από 22,9% τον Φεβρουάριο.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.068.469 άτομα, ενώ παραμένει το πρόβλημα της αύξησης των απολύσεων σε άτομα που προσεγγίζουν την ηλικία συνταξιοδότησης.