Αρχική Περιφέρειες Σε υψηλούς τόνους το debate των υποψήφιων για την Περιφέρεια Αττικής

Σε υψηλούς τόνους το debate των υποψήφιων για την Περιφέρεια Αττικής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο βαθμός ετοιμότητας αλλά και ο ρόλος της περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ήταν το πρώτο ζήτημα αναμέτρησης στο debate των υποψήφιων περιφερειαρχών: Ρένας Δούρου, Γιώργου Πατούλη, Γιάννη Σγουρού και Γιάννη Πρωτούλη, που διοργάνωσε η εκπομπή «Ρουά Ματ» στο ΣΚΑΙ με τους δημοσιογράφους Νίκη Λυμπεράκη και Βασίλη Χιώτη.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με κρίσεις και τοποθετήσεις των υποψηφίων στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τις θέσεις τους ως προς την αναγκαία συνεργασία που επιβάλλει ο νέος εκλογικός νόμος στη διοίκηση της περιφέρειας, αλλά και με μεταξύ τους ερωτήσεις.

Ο διάλογος διημείφθη σε έντονο σχετικά κλίμα με αντεγκλήσεις, αιχμές και επιθέσεις κατά περίπτωση, με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου να προβαίνει σε επανειλημμένες διαψεύσεις για διάφορα θέματα, όπως π.χ. το νέο ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά στην Πετρούπολη, που ανέφερε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Πρωτούλης.
Ο κ. Πατούλης έστρεψε τα βέλη του κατά του πρώην και της νυν περιφερειάρχου Γιάννη Σγουρού και Ρένας Δούρου αντίστοιχα, για τα ανεπαρκώς πεπραγμένα τους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την πλευρά τους η κ. Δούρου και ο κ. Σγουρός του υπενθύμισαν ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου δεν ανέπτυξε δράσεις ανακύκλωσης ως όφειλε, αντιθέτως «αύξησε κατά πολύ τον όγκο των απορριμμάτων που έστελνε στην Φυλή».

Ενώ η τοποθέτηση του ιδίου για τη σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου και το ρόλο του περιφερειάρχη σε καταστάσεις κινδύνου προκάλεσε τη θυμηδία του Γ. Σγουρού και τον χαρακτηρισμό «αρλούμπες» για την ανεδαφικότητα τους όπως είπε σπεύδοντας να επαναλάβει ότι:
«Υπάρχουν ήδη οκτώ Συντονιστικά Περιφερειακά Όργανα (όσα και οι Περιφερειακές Ενότητες) τα οποία συνεδριάζουν με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και λαμβάνουν κάθε μέτρο πρόληψης και ετοιμότητας». Υπενθύμισε ότι η περιφέρεια δεν έχει καμία άλλη αρμοδιότητα πέραν της συνδρομής της προς το Πυροσβεστικό Σώμα όταν της ζητηθεί, ότι δεν νομοθετεί η ίδια και ότι το κράτος δεν δίνει κονδύλια για να υλοποιηθούν οι όποιοι σχεδιασμοί της.

Νωρίτερα ο κ. Πατούλης είχε προτείνει μια σθεναρή στάση του περιφερειάρχη έναντι του Δασαρχείου στο θέμα διάνοιξης των δασικών δρόμων ή της κοπής των κλαδιών που αγγίζουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια, έναντι του Πυροσβεστικού Σώματος ακόμη και του υπουργείου Εσωτερικών για την έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων προκειμένου να προσλάβουν το σχετικό εποχικό προσωπικό. Υπογράμμισε τον καίριο ρόλο του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου, όπου ο περιφερειάρχης θα κινητοποιεί και θα τους ελέγχει όλους, ενώ σε καταστάσεις κρίσης θα συντονίζει το έργο αντιμετώπισης της καταστροφής. Στα παραπάνω όπως και στο σχόλιο του κ. Πατούλη ότι «το κράτος σήμερα δεν διαθέτει όπως άλλωστε και το περασμένο καλοκαίρι τα ανάλογα πτητικά μέσα» αντέδρασε ο κ. Πρωτούλης προτείνοντας τη σύσταση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Πολιτικής Προστασίας και ολοκληρωμένου σχεδίου διαφυγής από περιοχές – παγίδες. Ανέφερε ότι την τελευταία 10ετία μειώθηκε ο προϋπολογισμός του ΠΣ κατά 1 δισ.ευρώ και ότι δεν έχουν καμία δουλειά οι ιδιώτες να εμπλέκονται στην ΤΑ και την Πολιτική Προστασία λαμβάνοντας ετησίως 17 εκ. ευρώ για την αεροπυρόσβεση κατά την αντιπυρική περίοδο.

Η κ. Δούρου από την πλευρά της αφού τόνισε ότι «οι περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές, δεν κρατούν τις μάνικες», επισήμανε ότι πέραν των αρμοδιοτήτων της, η περιφέρεια ενίσχυσε με 5 εκ. ευρώ το ΠΣ για την αγορά 35 οχημάτων του και διέθεσε το ΚΤΕΟ Μεγάρων προς χρήση του. Επίσης ανέφερε ότι υπηρεσιακοί παράγοντες συμμετέχουν σε ασκήσεις της ΠΟΥ, ενώ για τρεις ημέρες η περιφέρεια θα συμμετάσχει σε μεγάλη και πολύ δύσκολη άσκηση που θα διεξαχθεί στον Υμηττό με την προσομοίωση της φωτιάς στα όρια των κατοικιών. Άσκηση η οποία θα συμπέσει στις 9 Μαΐου με την άσκηση «Διά Πυρός» του ΠΣ.

Σε ό,τι αφορά το υπό εκπόνηση θεσμικό πλαίσιο του οποίου την αλλαγή εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η κ. Δούρου ανέφερε ότι από το 2017 έχουν κατατεθεί εκ μέρους της περιφέρειας Αττικής όλες οι συγκεκριμένες προτάσεις που ξεκινάνε από τη μείωση των τελών των οχημάτων των εθελοντών έως την ίδρυση Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας. Πρόσθεσε δε «ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει και μία ομάδα των υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρεια Αττικής όπου εξετάζονται 33 συγκεκριμένες προτάσεις» καθώς το θέμα της Πολιτικής Προστασίας συνεπικουρούμενο και από την κλιματική αλλαγή αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας και «δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε συναρμόδιους φορείς, είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης»