Αρχική ΟΑΕΔ Σε νέους εκμισθωτές περνούν 29 ακίνητα ιδιοκτησίας ασφαλιστικών ταμείων και ΟΑΕΔ

Σε νέους εκμισθωτές περνούν 29 ακίνητα ιδιοκτησίας ασφαλιστικών ταμείων και ΟΑΕΔ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην «αγκαλιά» του επόμενου εκμισθωτή τους θα βρεθούν σύντομα 29 ακίνητα ιδιοκτησίας ασφαλιστικών ταμείων και ΟΑΕΔ, τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα επί δεκαετίες.

Το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων του υπουργείου Εργασίας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς με την λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων από ενδιαφερόμενους φορείς του Δημοσίου την περασμένη Δευτέρα, εμφανίστηκαν ήδη 32 υποψήφιοι ενοικιαστές, μεταξύ των οποίων υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, ΜΚΟ, ιδρύματα, Επιμελητήρια και δήμοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα περιβάλλοντος του ΟΗΕ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενοικίαση του κτιρίου της παλιάς Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Μέγαρο Δεληγιώργη- Κανάρη 1), ενώ το ακριβώς διπλανό κτίριο της οδού Πινδάρου 2 (επίσης διατηρητέο), είναι στον κατάλογο για άμεση αναβίωση και λειτουργία.

Το Esperia, στην οδό Σταδίου 22, ξαναγίνεται ξενοδοχείο, ενώ το σπίτι της Μαρίας Κάλλας, στην οδό Πατησίων 61, θα δοθεί για μακροχρόνια μίσθωση- 30 χρόνια -στην Ακαδημία Λυρικής Τέχνης.
Τέλος στην οδό Πειραιώς 64 και πλατεία Κουμουνδούρου που βρισκόταν το τεράστιο κτίριο-«φάντασμα» του ΙΚΑ (εμβαδόν 17.200 τ.μ.), θα στεγαστούν η διοίκηση και όλες οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Το ενδιαφέρον των εκμισθωτών αφορά αυτοτελή κτίρια, ορόφους, διαμερίσματα και καταστήματα (που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση), ενώ υπάρχει ποικιλία προτεινόμενων χρήσεων τόσο για κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όσο και για χρήσεις κοινής ωφέλειας, πρόνοιας, υγείας, παιδείας, έρευνας και πολιτισμού.

Η ομάδα εργασίας του υπουργείου και του ΕΜΠ θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση και επιλογή των χρηστών του Προγράμματος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας- Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης» και μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινώσουν τους νέους εκμισθωτές.

Σε πρώτη φάση τα κτίρια αυτά θα περάσουν στα χέρια φορέων του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ, ενώ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2018 νέα προκήρυξη για μακροχρόνια παραχώρησή τους σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Οι ιδιώτες θα κληθούν μέσα σε διάστημα δύο μηνών να καταθέσουν προτάσεις για τα διαθέσιμα κτίρια, ενώ παράλληλα θα εκπονηθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκειμένου να επιλεγούν οι καλύτερες προτάσεις για τα 24 εμβληματικά κτίρια του κέντρου.

Με τα χρήματα που θα εισπράξει από τα μισθώματα των κτιρίων (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2.100.000 ευρώ) επιδιώκει ο ΕΦΚΑ να βελτιώσει τα έσοδά του.