Αρχική ΟΑΕΔ Προγράμματα 2018: Έρχονται 4 νέες δράσεις για 37.000 ανέργους

Προγράμματα 2018: Έρχονται 4 νέες δράσεις για 37.000 ανέργους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τέσσερα νέα προγράμματα που απευθύνονται συνολικά σε περίπου 37.000 ανέργους περιλαμβάνει η «βεντάλια» των προγραμμάτων απασχόλησης για το νέο έτος. Το υπουργείο εργασίας «ρίχνει» στη μάχη ενάντια στην ανεργία νέες δράσεις, που θα περιλαμβάνουν κατάρτιση, πρακτική άσκηση, αλλά και εργασία. Βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η πάταξη του φαινομένου της ανεργίας, η οποία καθηλώνει περισσότερα 830.000 άτομα.Ειδικότερα, πρόκειται για το πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις νέων. Η δράση, με τίτλο  «πρώτη πρόσληψη» θα ξεκινήσει στις αρχές του έτους και θα αφορά 20.000 άτομα. Το πρόγραμμα θα δίνει οικονομικά κίνητρα σε αυτοαπασχολούμενους νέους ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για να προσλάβουν ανέργους σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας για 12 ή 18 μήνες, αναλόγως της ηλικίας των προσλαμβανόμενων ανέργων.

Την ίδια στιγμή, προωθείται ακόμα ένα πρόγραμμα για ανεργους, το οποίος προβλέπει την επιδότηση τους με 20.000 ευρώ προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η δράση, που αφορά 2.500 άτομα, ετοιμάζεται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Φεβρουάριο. Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 29 ετών, ενώ στη πρώτη φάση του προγράμματος θα επιλεγούν 5.000 άνεργοι οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ένα 5ήμερο σεμινάριο Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών. Στη συνέχει οι ωφελούμενοι θα υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα ακολουθήσει αξιολόγηση, επιλογή των πιο ώριμων ιδεών και επιδότηση των 2.500 ανέργων.

Στις αρχές του έτους θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν και το πρόγραμμα κατάρτισης 200 ωρών για 4.500 νέους άνεργους, ηλικίας έως 29 ετών, απόφοιτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή Γενικού Λυκείου για απασχόληση σε περίπου 10 επαγγελματικές ειδικότητες. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 14 μηνών και το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε 360 ευρώ το μήνα για κάλυψη μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την προκήρυξη του προγράμματος απασχόλησης 10.000 ανέργων, αποφοίτων ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ηλικίας από 18 έως 29 ετών. Η δράση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στόχος της είναι η πρόσληψη σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Κοινωνικούς Συνεταιρισµούς Περιορισµένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα.