Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η Αττική επιχειρεί»

Με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ εκπροσώπων φορέων δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, ολοκληρώθηκε  η Ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής με τίτλο «Η Αττική επιχειρεί».

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Μετά την έναρξη των εργασιών από την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου καθώς και τις ομιλίες της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου και του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου (τις παρεμβάσεις μπορείτε να δείτε εδώ), ακολούθησαν οι ομιλίες των εισηγητών.

Στην παρουσίαση της πρώτης θεματικής ενότητας με τίτλο «Εξωστρέφεια, Χρηματοδότηση, Καινοτομία», την ευθύνη του  συντονισμού του πάνελ είχε η δημοσιογράφος, Κάκη Μπαλή. Στην ενότητα αυτή τις απόψεις και την εμπειρία τους κατέθεσαν:

Ο Δημήτρης Δρόσης, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος ανέπτυξε τις ιδιαίτερες προκλήσεις της τρέχουσας Προγραμματικής περιόδου και κατόπιν ανέλυσε τους άξονες προτεραιότητας για δράσεις Επιχειρηματικότητας. Ακολούθως αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις κρατικές ενισχύσεις καθώς και τη συμπληρωματικότητα δράσεων μεταξύ υπουργείων. Ο κ. Δρόσης κατέληξε, παρατηρώντας ότι υπάρχει αφενός ανάγκη εκπαίδευσης των διαχειριστικών αρχών, αφετέρου ανάγκη αξιοποίησης προηγούμενης εμπειρίας, μείωσης της γραφειοκρατίας και στοχευμένων παρεμβάσεων.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Χρήστος Κοντογεώργος, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο οποίος παρουσίασε τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό ως δανειστή και δανειζόμενο, την ΕΤΕπ. Ο κ. Κοντογεώργος παρουσίασε τη διάρθρωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕπ, τις προτεραιότητες, αλλά και τις επιπτώσεις σε τομείς που έχουν σημασία: νέες θέσεις εργασίας, υγεία, πόσιμο νερό, μεταφορές, ενέργεια, αστική ανάπτυξη και τηλεπικοινωνίες. Στη συνέχεια ανέλυσε τη διαδικασία χρηματοδότησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αξιοποίηση προγραμμάτων που θα βοηθήσουν την πραγματική οικονομία της χώρας. Επισήμανε ακόμη ότι τα 7 χρόνια αιρετής Περιφέρειας έχουν λειτουργήσει ως αρωγός της κεντρικής πολιτικής, ενώ η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, είναι να υπάρξει στόχευση στην επιχειρηματικότητα ανάγκης και όχι ευκαιρίας, προσδιορίζοντας το πού υπάρχει ζήτηση και το πού κορεσμός. Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα στοχευμένα clusters και την ανάγκη της εξωστρέφειας.

Στη συνέχεια ο Χάρης Λαμπρόπουλος, Γενικός Γραμματέας Φαρμακευτικού Φόρουμ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ανέφερε την ιδιαίτερη σημασία της «γνώσης» για την γένεση των «ιδεών». Επισήμανε επίσης τα παραδείγματα κακών πρακτικών προς αποφυγή και την ανάγκη συμμετοχής σε προγράμματα για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ώστε να μεταφέρονται και σε επόμενες γενιές. «Μέσα από τη δημοσιότητα που προσφέρει μια ημερίδα σαν και αυτή», προσέθεσε, «οι εμπειρίες και καλές πρακτικές που θα ακουστούν, θα συνδράμουν θετικά ». Τέλος, αναφέρθηκε στα start ups και στα startup awards που ανέδειξαν νέα ταλέντα.

Ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Διευθυντής Τομέα Αναπτυξιακών Πολιτικών και Εξωστρέφειας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), μίλησε διεξοδικά για την έννοια της  εξωστρέφειας. Έκανε λόγο για την κατακερματισμένη και διάσπαρτη παραγωγή, την ύπαρξη έλλειψης σε μέγεθος και είδος παραγωγής και ανέφερε ότι η εξαγωγική επίδοση εξαρτάται από το μέγεθος της παραγωγής. Στη χώρα μας, ανέφερε, καλά εμπορικά σήματα λίγες επιχειρήσεις έχουν, ενώ άλλες εξάγουν σε περιστασιακή βάση δημιουργώντας δομικό πρόβλημα. Ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί είναι η ενίσχυση της παραγωγικής δικτύωσης και η ενδυνάμωση της σύνδεσης μεταξύ καινοτομίας και έρευνας.

Τέλος, ο Χρήστος Στάικος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), εστίασε στη συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων με στόχευση στην εξωστρέφεια και τη δημιουργικότητα, αξιοποιώντας όλα τα υφιστάμενα εργαλεία. Στη συνέχεια εξήγησε το έργο του φορέα που εκπροσωπεί, την παρουσίαση δηλαδή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας και την προώθηση τομέων και κλάδων με εξωστρέφεια και αξία στην οικονομία. Αναφέρθηκε ακόμη στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενημέρωση της αγοράς με νέα προϊόντα, που θα ενισχύσουν το επιχειρηματικό προφίλ της κάθε περιφέρειας ξεχωριστά και κατ’ επέκταση όλης της χώρας.

Στην παρουσίαση της δεύτερης θεματικής ενότητας με τίτλο «Έξυπνη Εξειδίκευση και Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα», το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Σαμαρά. Τις θέσεις τους ανέπτυξαν:

Η Πόπη Σταυροπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος, Εντεταλμένη για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής, παρουσίασε την Αναπτυξιακή Στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής και τα εργαλεία χρηματοδότησης που διαθέτει. Επίσης, αναφέρθηκε στη στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας την κοινωνική πρόνοια, με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. «Κριτήριο της ανάπτυξης είναι η ευημερία των ανθρώπων», παρατήρησε η ίδια.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Βερνίκος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού και Πρόεδρος της Vernicos Yachts, περιέγραψε ποια είναι τα δυνατά σημεία της γαλάζιας οικονομίας και με ποιες δράσεις μπορεί αυτή να ενισχυθεί. Τόνισε, ακόμη, τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που χρειάζεται για τον σημαντικό αυτόν πυλώνα της οικονομίας.

Τον λόγο, εν συνεχεία, πήρε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, ο οποίος ανέφερε ότι «είθισται να λέμε ότι ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας είναι ο τουρισμός, αλλά ημερίδες όπως αυτή αποτελούν το πεδίο να συνειδητοποιήσουμε αυτά που πρέπει να γίνουν ουσιαστικά μέσα από συνέργειες φορέων (clusters, ιδιώτες, φορείς δημοσίου), ώστε να αποφευχθούν αποσπασματικές ενέργειες».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Νιάρχος, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, αναφέρθηκε στον ρόλο των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, τα οποία πρώτα παρέχουν την εκπαίδευση αλλά μετατρέπουν τη γνώση σε προστιθέμενη αξία για την κοινωνία, διότι «η γνώση», όπως επισήμανε, «μπορεί να γίνει και υπηρεσία». Στη συνέχεια παρέθεσε παραδείγματα καλών πρακτικών.

Η Γιώτα Παπαρίδου, Α’ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), ανέφερε ότι ο κλάδος της εκπροσωπεί το 8% του ΑΕΠ της χώρας, έναν κλάδο με τεράστια αναγνωρισιμότητα, που θα μπορούσε να αποφέρει πολλά έσοδα στη χώρα. Επιπλέον τόνισε ότι πολλά χρήματα δαπανώνται για την έρευνα χωρίς απτά αποτελέσματα – ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να καμφθεί.

Η Δρ. Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, μίλησε για τη δημιουργική βιομηχανία αλλά και για την έννοια της «τεκμηρίωσης» γενικότερα. Η Αττική ξοδεύει το 56,8 % της έρευνας και ανάπτυξης, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό, τι αφορά τις δαπάνες και την επιστημονική αριστεία. «Προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε η κα Σαχίνη και ανέφερε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Αττική για να έχει αυτή τη δυναμική.

Στην τρίτη θεματική ενότητα με τίτλο «Στηρίζουμε τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα και τις Καλές Πρακτικές», επιτυχημένοι επιχειρηματίες συζήτησαν με την Περιφερειάρχη Αττικής – η οποία συντόνιζε τη συζήτηση – και κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες για την επαγγελματική πορεία που ακολούθησαν και κατάφεραν να σημειώσουν επιτυχία, ο καθένας στο δικό του πεδίο δράσης. Η Περιφερειάρχης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πτυχή της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, θέτοντας παράλληλα σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις προϋποθέσεις ανάπτυξής της στη χώρα μας.

Η Νάταλι Λεβή, Συνιδρύτρια της καινοτόμου online υπηρεσίας Nannuka, εξήγησε πώς ιδρύθηκε η επιχείρηση, πώς επεκτάθηκε και προωθήθηκε η εταιρία στο εξωτερικό. Ακολούθως αναφέρθηκε στη συμβολή της «Nannuka» στην αντιμετώπιση της ανεργίας. «Το δύσκολο είναι να πετύχουμε στην Ελλάδα και να δείξουμε τις δυνατότητές μας στο εξωτερικό», επισήμανε η ίδια.

Ο Λουκάς Πηλίτσης, Διευθύνων Σύμβουλος & Εταίρος της Anchorstone Partners και Πρ. Διευθύνων Σύμβουλος  Private Equity & Venture Capital του Ομίλου Πειραιώς, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει καλό δυναμικό, παρατηρώντας ότι «η Ελλάδα είναι η 6η χώρα στον κόσμο σε επιστημονικό προσωπικό». Ο ίδιος επισήμανε πως ο ιδιωτικός τομέας για να πετύχει έχει ανάγκη τη βοήθεια του κράτους.

Από την πλευρά της, η Ζωή Γιαβρή, Συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Advantis Medical Imaging, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες του κλάδου της, στον οποίο υπάρχουν λίγες αντίστοιχες εταιρείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο – στην Ελλάδα είναι μοναδική. Η ίδια επισήμανε τη δυσκολία διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την αγορά. Επίσης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσέλκυση ενός αρχικού κεφαλαίου.

O Δημήτρης Κοκκινάκης, Ιδρυτής του Impact Hub Athens, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2013. «Χρειάζεται εκπροσώπηση αλλά και διαφορετικότητα, για να πετύχει κανείς στην καινοτομία», σημείωσε ο κ. Κοκκινάκης, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις δημιουργίας του κατάλληλου οικοσυστήματος.

Ο Μιχάλης Στάγκος, Συνιδρυτής της Industry Disruptors – Game Changers, Διευθύνων Σύμβουλος της MSCOMM, ανέφερε ότι η εταιρεία ξεκίνησε χωρίς τη στήριξη δημοσίων χρημάτων: «Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε δίκτυα στο εξωτερικό, δίνοντας προσβασιμότητα και σε άλλες αγορές». Αναφορά έκανε και στα τρία μεταπτυχιακά προγράμματα που δημιούργησαν με 26 υποτροφίες συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και στα δύο μεταπτυχιακά σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα.

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Κόκκαλης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, αναφέρθηκε στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Πειραιά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της γαλάζιας οικονομίας και των πλεονεκτημάτων της.

 

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Επίθεση με μπογιές στον Κώστα Αγοραστό για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Επίθεση με μπογιές στον Κώστα Αγοραστό για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, «Τι έχεις να μας πεις για τα Τέμπη;» τον ρώτησαν όταν του...

Περιφέρεια: Συνελήφθη υπάλληλος για υπόθεση  δωροδοκίας

Περιφέρεια: Συνελήφθη υπάλληλος για υπόθεση  δωροδοκίας Συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας (12/2) από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας , στο πλαίσιο του αυτοφώρου, υπάλληλος Περιφερειακής...

Συνάντηση Δ.Σ με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά – Τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι

Συνάντηση Δ.Σ με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά - Τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι Στις 7-3-2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με...

Γιώργος Τάτσης: να δοθεί στη δημοσιότητα η επιδημιολογική έρευνα σχετικά με τον ΟΕΔΑ Δ. Αττικής

Γιώργος Τάτσης: να δοθεί στη δημοσιότητα η επιδημιολογική έρευνα σχετικά με τον ΟΕΔΑ Δ. Αττικής Σχετικά με την «επιδημιολογική έρευνα και εκτίμηση περιβαλλοντικών παραμέτρων στην...