Αρχική Εργασιακά Πως ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο- Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα εργασιακά

Πως ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο- Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα εργασιακά

365
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με 153 “ναι” από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής και, πλέον, η χώρα στρέφει το βλέμμα της στη μεγάλη μάχη για τη ρύθμιση του χρέους.

Πλέον, αφού ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τις μεταρρυθμίσεις άνοιξε ο δρόμος  της ολοκλήρωσης της β’αξιολόγησης που πρόκειται να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (153 βουλευτές), ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων (128 βουλευτές).

Μόνη διαφοροποίηση από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταγράφηκε από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ψήφισε «παρών» στο άρθρο 56 που αφορά τις απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Kώστας Ζαχαριάδης.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα εργασιακά

Πάντως, με αλλαγές τις τελευταίας στιγμής, η Κυβέρνηση έκανα ακόμα μερικά βήματα πίσω στα εργασιακά. Με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, έγιναν ουσιαστικές αλλαγές με στόχο την ικανοποίηση των δανειστών. Πιο συγκεκριμένα, η αναστολή της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης ισχύει ρητά έως τις 20 Αυγούστου 2018 «υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος», ενώ στις ομαδικές απολύσεις αναφέρεται ότι «η μη προσφυγή του εργοδότη στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας συνεπάγεται την ακυρότητα των ομαδικών απολύσεων. Σε περίπτωση προσφυγής κατά του κύρους των απολύσεων, η αρνητική απόφαση του ΑΣΕ μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο».