Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παπαδημητρίου σε Ιρακινό-Ευρωπαϊκό Φόρουμ: «Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης διμερών εμπορικών σχέσεων»

Μεγάλα είναι τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιράκ, όπως επεσήμανε στο χαιρετισμό του σήμερα το πρωί στο ετήσιο Ιρακινό-Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο για τη διοργάνωση του ετήσιου Ιρακινό-Ευρωπαϊκού Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων, για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα, και τον Ιρακινό πρέσβη Gaza Zebari “για την καλή δουλειά που κάνει στην προσέγγιση των δύο χωρών”.

Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα τόσο για λόγους ιστορικούς και πολιτισμικούς, όσο και εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης που την ταλανίζει τα τελευταία χρόνια είναι σε αντίληψη, νοοτροπία και διάθεση, περισσότερο κοντά στον Ιρακινό λαό από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης”.

Πέρα, όμως, από τους ιστορικά φιλικούς δεσμούς που φέρνουν την Ελλάδα κοντά στο Ιράκ, συνέχισε ο υπουργός, υπάρχει και η αντικειμενική δυνατότητα να συμβάλλει η ελληνική επιχειρηματικότητα στο δύσκολο έργο ικανοποίησης βασικών αναγκών του Ιράκ.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν αναπτύξει σοβαρή οικονομική δραστηριότητα στις αραβικές χώρες και χάρις στην αξιοπιστία και τεχνογνωσία τους έχουν αποκομίσει μακρά και πολύτιμη εμπειρία συνεργασίας ιδιαίτερα σε έργα υποδομής με τις χώρες της μέσης Ανατολής όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ, τη Σ. Αραβία, τα Εμιράτα κ.α.

Ενδεικτικά ανέφερε την πρόσφατη οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου, και την συνεργασία στις αερομεταφορές Ελλάδας – Ιορδανίας, “συνεργασίες που μπορούν να αποτελέσουν θετικά υποδείγματα για τις σχέσεις Ελλάδας – Ιράκ” όπως είπε. Σημείωσε ότι το επίπεδο των εμπορικών σχέσεων Ελλάδος-Ιράκ είναι εξαιρετικά χαμηλό – με το εμπορικό ισοζύγιο καθαρά πλεονασματικό για το Ιράκ, ως εξαγωγέα πετρελαίου προς την Ελλάδα – γεγονός που δείχνει τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Στόχοι

Βασικοί στόχοι και προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας μας με το Ιράκ, όπως είπε ο υπουργός, είναι:

– Η διεύρυνση του φάσματος των εξαγομένων στο Ιράκ ελληνικών προϊόντων, τεχνολογιών, υπηρεσιών. Το Ιράκ αποτελεί μια αγορά για ελληνικά προϊόντα, όπως π.χ. τρόφιμα, με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, ιδιαίτερα αν οι συνθήκες ασφαλείας βελτιωθούν, καθώς η χώρα προσφέρει μια σημαντική αγορά 34 εκατομμυρίων κατοίκων με προσφερόμενα από άλλες αγορές προϊόντα μέτριας η κακής ποιότητας από ελληνικές κατασκευαστικές -τεχνικές εταιρείες μεγάλων έργων υποδομής που δημοπρατούνται ή θα δημοπρατηθούν στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας. Έμφαση πρέπει να δοθεί, σημείωσε ο υπουργός, στις γέφυρες, τα λιμάνια, την ανακαίνιση κτηρίων και τους δρόμους.

– Η ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της περιβαλλοντικής διαχείρισης, των θαλασσίων μεταφορών, της προστασίας των λιμένων, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, της αμυντικής βιομηχανίας, του τουρισμού και της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Επίσης, επιχειρηματικές ευκαιρίες υπάρχουν στην κατασκευή μικρών και μεσαίων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, στην αποκατάσταση δικτύων ηλεκτροδότησης, στη μεταφορά αργού πετρελαίου μέσω τάνκερ και αγωγών, στην κατασκευή και διαχείριση νοσοκομειακών μονάδων, στην προστασία λιμένων (βλ. σχετική συνεργασία με intracom), στη γεωργική τεχνολογία και τις υδατοκαλλιέργειες, στη διαχείριση υδάτων, στις αρχαιολογικές ανασκαφές και τη διαχείριση πολιτιστικών πόρων, στη ναυτιλία, στη τεχνογνωσία διαχείρισης ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων, στην πώληση πολεμικού υλικού και στη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας πυρομαχικών από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα αφορά κυρίως τον κατασκευαστικό τομέα, τον ναυτιλιακό, τον ενεργειακό και τον τομέα συμβούλων επιχειρήσεων. Στον εμπορικό τομέα δραστηριότητα αναπτύσσουν οι εταιρείες Mathios Refractories (δομικά υλικά), Sunlight (ανακύκλωση), ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ, Γλεντός (βιομηχανικά προϊόντα και τρόφιμα) και Pharmall ΑΕΒΕ (φαρμακευτικά).
Επίσης στην ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα συγκαταλέγονται και οι δραστηριότητες των θυγατρικών στην Ελλάδα πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν αναθέσει στις ελληνικές θυγατρικές τους την οικονομική δραστηριοποίησης τους στο Ιράκ (Champion Hellas, ΚΒΙ Greece, Siemens Hellas).

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ο Νίκος Δένδιας φέρνει ριζικές αλλαγές στη θητεία – Και οι γυναίκες στον ελληνικό στρατό

Ο Νίκος Δένδιας φέρνει ριζικές αλλαγές στη θητεία, και οι γυναίκες στον ελληνικό στρατό Σε ριζικές αλλαγές στο στράτευμα προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με...

Από 1η Μαρτίου οι μειώσεις τιμών έως και 15% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων

Από 1η Μαρτίου οι μειώσεις τιμών έως και 15% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων. Κ. Σκρέκας: Περιμένουμε μειώσεις τιμών σε πάνω από 2.000 κωδικούς Από την...

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ηλεκτρονικά πλέον οι επιδόσεις εγγράφων της Ποινικής Δίκης

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ηλεκτρονικά πλέον οι επιδόσεις εγγράφων της Ποινικής Δίκης Ηλεκτρονικά μέσω του poinikesepidoseis.gov.gr, πραγματοποιούνται από σήμερα οι επιδόσεις των ποινικών διαταγών, των αποφάσεων λιπομαρτύρων...

Μήνυμα του ΥΠΕΣ στους Έλληνες του εξωτερικού για την επιστολική ψήφο

Μήνυμα του ΥΠΕΣ στους Έλληνες του εξωτερικού, για την επιστολική ψήφο Στην επιστολή, που απέστειλαν η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών γίνεται αναφορά στην...