Αρχική Υπουργεία Π. Κουρουμπλής: Να κάνουν έδρα τους την Ελλάδα οι ναυτιλιακές του Λονδίνου

Π. Κουρουμπλής: Να κάνουν έδρα τους την Ελλάδα οι ναυτιλιακές του Λονδίνου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πείσει τους εφοπλιστές και τις εταιρείες ναυτασφάλισης που έχουν έδρα το Λονδίνο, να μεταφέρουν τα ευρωπαϊκά τους γραφεία στην Ελλάδα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να βγει από την Ένωση.

“Είμαστε σε επαφή με πέντε μεγάλες ναυτιλιακές brokers που εξετάζουν διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ για την μεταφορά της έδρας τους”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Δεν ανέφερε ωστόσο τα ονόματα των εταιρειών.

“Θα συναντηθούμε το αργότερο τον Ιούνιο για να συζητήσουμε τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να επιλέξουν την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση έχει επίσης ζητήσει από τους Έλληνες εφοπλιστές να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα μετά το Brexit, παρά το ότι η χώρα μπορεί να προσφέρει ελάχιστα οικονομικά κίνητρα, δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης, τόνισε ο υπουργός. Η Ελλάδα θα επιχειρήσει αυτό αυτού να “θίξει” τον πατριωτισμό των εφοπλιστών, δήλωσε.

Η Ελλάδα είναι η Νούμερο 1 εφοπλιστική δύναμη παγκοσμίως, και αντιστοιχεί σε περισσότερο από 16% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, μπροστά από την Ιαπωνία και την Κίνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα πλοία που ανήκουν σε Έλληνες αντιστοιχούν στο 22% του παγκόσμιου στόλου και στο 50% της θαλάσσιας μεταφορικής ικανότητας της ΕΕ, τόνισε ο Π. Κουρουμπλής.

Η κυβέρνηση θέλει ο Πειραιώς να γίνει “ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως και ένα σύγχρονο ναυτιλιακό σύμπλεγμα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο εξυπηρέτησης ναυτιλίας στον Πειραιά”, δήλωσε.