Αρχική Οικονομία Oφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία «καίνε» τους εμπόρους

Oφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία «καίνε» τους εμπόρους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να «καίνε» τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας. Μπορεί το λιανεμπόρια να παρουσίασε σημάδια μικρής ανάκαμψης το 2017, τα χρέη όμως των επιχειρήσεων διογκώθηκαν. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία στο πρώτο εξάμηνο του 2017 άγγιξαν το 31% από 29% το πρώτο εξάμηνο του 2016 ενώ στο 30% παρέμειναν τα χρέη των εμπόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΣΕΕ, δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση εμπορίου, παραμένει σταθερό το πρόβλημα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με τη χρηματοδότηση της πλειονότητας των επιχειρήσεων να γίνεται είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων (87,7%), είτε μέσω προσωπικών κεφαλαίων του ιδιοκτήτη. Παράλληλα, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις δεν εξυπηρετούσε το δάνειό της, ποσοστό πάντως μειωμένο συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (μία στις δύο). «Τα επικίνδυνα πέρασαν αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, χαρακτηρίζοντας αναγκαίο να διαμορφωθεί ελαστικότερο πλαίσιο για την ένταξη επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όπως είπε από τις 400.000 επιχειρήσεις που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι μπορούν να ωφεληθούν από τον μηχανισμό, μέχρι στιγμής έχουν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 7.700, με εκείνες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο να μην ξεπερνούν τις 240.

Στην ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου αποτυπώνεται αύξηση του κύκλου εργασιών το 2017 κατά 8,7% ενώ και η απασχόληση ενισχύθηκε με 33.000 νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο (οι 30.000 εξ’ αυτών είναι πλήρους απασχόλησης. Πέρα απ’ αυτό, καταγράφεται αποκλιμάκωση των λουκέτων, με 5 στις 100 επιχειρήσεις που κλείνουν, να επαναδραστηριοποιούνται είτε σε άλλη περιοχή είτε με άλλο αντικείμενο. Επίσης καταγράφεται η τάση οι νέες επιχειρήσεις να συγκεντρώνονται στα τμήματα των εμπορικών αγορών που υπάρχει ήδη δραστηριότητα, δηλαδή στις πιάτσες, αντίθετα με τις δευτερεύουσες αγορές, που σταδιακά ερημώνουν.