Αρχική Παρασκήνιο Ο ρόλος του ΣΕΒ και το υπέρογκο ποσό που κόστισε η ιστοσελίδα...

Ο ρόλος του ΣΕΒ και το υπέρογκο ποσό που κόστισε η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στο δημόσιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η νέα ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 3,7 εκατομμύρια ευρώ και σε αντίθεση με το υπέρογκο ποσό που ξοδεύτηκε, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον μεγάλο αριθμό επισκεψιμότητας των πολιτών που μάταια προσπαθούν να κάνουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για μία θέση εργασίας.

Η σχετική σύμβαση (1212) ανάμεσα στην «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Α.Ε.» (ΚτΠ) και των εταιρειών «UNISYSTEMS Α.Ε.Ε», ιδιοκτησίας του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα και «QUALITY & RELIABILITY Α.Ε» συνολικού ύψους 3.785.065,47 ευρώ, υπεγράφη στις 26.06.2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ το έργο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Α.Σ.Ε.Π.)» , λίγες ημέρες πριν αναλάβουν τα νέα μέλη του ΑΣΕΠ που είχαν συμφωνηθεί στα τέλη Μαΐου του 2016 από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Στις 27.11.2015 και ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή, βρισκόταν σε κατάσταση υπολειτουργίας. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Ιωάννης Καραβοκύρης είχε υπογράψει Σύμβαση «εγγύησης καλής λειτουργίας», χρονικής διάρκειας δύο ετών (από 28.11.2015 έως και 28.11.2017), με τις δύο εταιρείες, στην οποία υπάρχει ρήτρα μόλις 0,25% στο σύνολο του τιμήματος ανά βλάβη. Δηλαδή, για την συγκεκριμένη υπόθεση η οποία έχει προκαλέσει τη μήνη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε βάρος του ΑΣΕΠ, ζημιώνοντας το όνομα της Ανεξάρτητης Αρχής, οι δύο εταιρείες υποχρεούνται  να καταβάλουν λιγότερα από 9.500 ευρώ.

Πηγές του ΑΣΕΠ παραδέχθηκαν ότι όντως αυτό είναι το ύψος της ποινικής ρήτρας που προβλέπεται στη σύμβαση, τονίζοντας παρόλα αυτά ότι αυτό προβλεπόταν από την αρχική σύμβαση της ΚτΠ με τις δύο εταιρείες. Την ίδια στιγμή,  υποστήριξαν ότι «στις περιπτώσεις αυτές, σημασία για τον ανάδοχο δεν έχει το ύψος της ποινικής ρήτρας αλλά το αν θα κηρυχθεί έκπτωτος», καθώς κάτι τέτοιο αποκλείει τις εταιρείες από μελλοντικές συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο.