Αρχική Οικονομία Ντανιέλ Νουί: Μειώστε τα «κόκκινα δάνεια»

Ντανιέλ Νουί: Μειώστε τα «κόκκινα δάνεια»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την ανάγκη να μειωθεί το πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 45% των συνολικών ανοιγμάτων τους, υπογραμμίζει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM), Ντανιέλ Νουί. Παράλληλα, καλεί κυβέρνηση και τράπεζες να πατήσουν γκάζι στις πωλήσεις δανείων, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

«Οσον αφορά στη θέση σε λειτουργία της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα χρειαστεί να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα του ελληνικού δικαστικού συστήματος και των πλαισίων για την αφερεγγυότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Νουί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.

Η επόπτρια των τραπεζών της ευρωζώνης τονίζει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να σημειώσουν ταχεία πρόοδο στο μέτωπο των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους στόχους που γνωστοποίησαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πέρυσι. Πάντως, η κ. Νουί επισημαίνει ότι η ΕΚΤ θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, καθώς διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,7%.

Στην απάντηση προς τον κ. Χουντή υπενθυμίζεται ακόμα ότι η ΕΚΤ θα διενεργήσει το 2018 stress tests για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και απορρίπτει τις αιτιάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι χρειάζεται συνολικός έλεγχος του ενεργητικού τους (AQR), λέγοντας πως η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ δεν κρίνει σκόπιμο κάτι τέτοιο.