Αρχική Οικονομία Nέα εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού

Nέα εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού φαίνεται πως προκαλούνται από την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου με την οποία εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ακόμα και αν ξεπεραστεί το θέμα με το ύψος των κτιρίων, για το οποίο στην απόφαση αναφέρεται πως «κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων», επειδή «το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο», θα υπάρξουν άλλα εμπόδια.

Για παράδειγμα προβλέπεται ολόκληρο αρχαιολογικό πάρκο, και υποδομές που θα συνδέουν τα διάσπαρτα σημεία του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά που θεωρήθηκαν «αρχαιολογικού ενδιαφέροντος». Για την περιοχή του Αγίου Κοσμά, όπου έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες, στην απόφαση αναφέρεται πως πρέπει να διαμορφωθεί αρχαιολογικό πάρκο και να εκπονηθεί ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Ζητείται, επίσης, η διασύνδεση «κατά το δυνατόν», των περιοχών αρχαιολογικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στο Ελληνικό ώστε να δημιουργηθεί πολιτιστική διαδρομή σε συνδυασμό με την κίνηση στο Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ειδικά για το αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα) που έχει κηρυχθεί ως νεότερο μνημείο ζητείται να χωροθετηθεί σε ένα αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο και να φιλοξενεί εκθέσεις αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού περιεχομένου, καθώς και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Οι επενδυτές που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού πρέπει να λάβουν μέριμνα και για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στέγασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Σύμφωνα με την απόφαση Κονιόρδου, όλες οι εκσκαφικές εργασίες που θα απαιτηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων, χερσαίων και εναλίων, σε όλη την έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν βάσει Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας (έχει ήδη υπογραφεί) και περιλαμβάνεται στην κατατεθείσα Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), καθώς και ειδικών Μνημονίων στην περίπτωση που απαιτηθούν.