Αρχική Πολιτική Μουζάλας: «Πρέπει να οργανωθούν ασφαλείς διάδρομοι στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες»

Μουζάλας: «Πρέπει να οργανωθούν ασφαλείς διάδρομοι στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες»

197
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επιτακτική η ανάγκη ασφαλών διαδρόμων για τις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Θα πρέπει να οργανωθούν ασφαλείς διάδρομοι στην Ευρώπη. Ασφαλείς διάδρομοι δεν είναι τα νερά του Αιγαίου και ο βαλκανικός δρόμος, ασφαλείς διάδρομοι είναι αυτό που είχε πει ο Γιούνκερ όταν πρώτη φορά εντοπίστηκε το πρόβλημα: η μεταφορά τους στην Ευρώπη με την συμμετοχή όλων των χωρών, με το αεροπλάνο από την Τουρκία και την Ιορδανία» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας από την Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Προοδευτικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Αν δεν συμβεί αυτό, πρόσθεσε, ο Γ. Μουζάλας, τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνουν «διαφημιστικό φυλλάδιο στα χέρια των διακινητών με τους πρόσφυγες να πουλάνε τα πάντα για να καταφέρουν να στείλουν το παιδί τους στην Ευρώπη».

«Η παρουσία μας εδώ θέλει να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή. Έχουμε υποστήριξη από τις σοσιαλιστικές ομάδες στα θέματα που αφορούν την μετανάστευση και η παρουσία μας εδώ δείχνει την επιθυμία μας για μία καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος. Δεν περιμένει κανείς από ένα φόρουμ φοβερά αποτελέσματα, αλλά η μετανάστευση είναι ένα γιγάντιο πρόβλημα και η δουλειά που κάνει κανείς για να το αντιμετωπίσει είναι δουλειά μυρμηγκιού» δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα στην Μακεδονία ο αριθμός των προσφύγων έχει μειωθεί στους 8.000 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί και άλλο. Ήδη, όπως εξήγησε, έχουν κλείσει 6 καμπς, και αναμένεται να κλείσουν και άλλα με προγράμματα φιλοξενίας σε διαμερίσματα μέσω των οποίων θα μοιραστούν οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα».

«Το κοινό όραμα μας πρέπει να είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και του πολέμου η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες καταγωγής» σημείωσε ακόμη ενώ αναφορικά με τη συνθήκη Ε.Ε.- Τουρκίας εξέφρασε την ανακούφιση του ότι παρά τα όποια προβλήματα εφαρμόζεται.

«Όποιος κατηγορεί αυτή τη συνθήκη που πραγματικά έχει και γκρίζες ζώνες, πρέπει να είναι έτοιμος να προτείνει κάτι άλλο, ειδάλλως προτείνει τον δρόμο των smugglers» είπε ακόμη επισημαίνοντας την ανάγκη η συνθήκη να εφαρμοστεί και για τις διαδρομές από την Αφρική μέσω Λιβύης στην Ιταλία, στην Ουγκάντα αλλά και να βελτιωθούν και όροι της.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι λόγω της συνθήκης οι Σύριοι στην Τουρκία απέκτησαν δικαιώματα και εξέφρασε την ανάγκη για αμείλικτο χτύπημα των διακινητών και όχι των μεταναστών και των προσφύγων.

«Η χώρα μου κινδυνεύει όχι από την Τουρκία αλλά από το γεγονός ότι σε μια χώρα που θα μπορούσε να υποδεχτεί 8.000 πρόσφυγες ζουν 60.000 και υπάρχουν απαιτήσεις για επιστροφές προσφύγων μέσω συνθήκης του Δουβλίνου. Η χώρα μου κινδυνεύει από μια καινούρια συνθήκη Δουβλίνου που φορτώνει όλο το βάρος στις χώρες εισόδου, δηλαδή την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Ιταλία» κατέληξε ο Γ. Μουζάλας καλώντας τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες συμμαχίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Σε Διεθνές προοδευτικό φόρουμ συμμετείχαν μεταξύ άλλων ευρωβουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού ευρωπαϊκού κόμματος, ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστο Στυλιανίδη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Εύα Καϊλή), του Ποταμιού (Μιλτιάδης Κύρκος) καθώς και η πρώην υπουργός Άννα Διαμανταπούλου. ‘