Αρχική Οικονομία Μετ’ εμποδίων οι επιστροφές ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος

Μετ’ εμποδίων οι επιστροφές ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνεχίζονται, αλλά με αργούς ρυθμούς, οι επιστροφές ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για άμεση ικανοποίηση περιπτώσεων ως 10.000 ευρώ, το μεγάλο stock των κρατικών χρεών βάζει «φρένο» στη διαδικασία.

Από την 1η Αυγούστου έχει ενεργοποιηθεί η νέα διάταξη, με βάση την οποία περίπου το 90% των εκκρεμών υποθέσεων επιστροφών φόρου εισοδήματος σε επιχειρήσεις και το 35% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ, θα πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα, με τη δυνατότητα εκ των υστέρων δειγματοληπτικών ελέγχων. Όμως ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος που θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Με ιδιαιτέρως προσεκτικό τρόπο γίνεται και η εφαρμογή της Απόφασης, η οποία επιτρέπει την κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο επιστροφή ΦΠΑ κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αφού προβλέπονται πολύ αυστηρές προϋποθέσεις (να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις χρήσεις και το επιστραφέν ποσό να αποκλίνει το πολύ 5% από το αρχικώς αιτούμενο, να μην έχουν υποπέσει σε τελωνειακές και φορολογικές παραβάσεις, να μην χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι συμμετοχής σε κυκλώματα απάτης ΦΠΑ), οι οποίες επί της ουσίας «φρενάρουν» τη διαδικασία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράγοντες της Φορολογικής Διοίκησης είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την αλλαγή της διαδικασίας επιστροφών ΦΠΑ, βασισμένοι σε στοιχεία που δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των εκκρεμών αιτημάτων αφορούν σε συναλλαγές «μαϊμού».