Αρχική Οικονομία Μέχρι τέλος Ιουλίου η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων

Μέχρι τέλος Ιουλίου η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων

183
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρατείνεται για 45 ακόμα μέρες η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων με τον ισχύοντα νόμο. Η σχετική προθεσμία εξέπνεε σήμερα, η κυβέρνηση όμως έκρινε σκόπιμο να παρατείνει την διαδικασία μέχρι τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να ψηφιστεί ο νέος νόμος και να πραγματοποιηθούν απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη χθες από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη. Συνολικά πρόκειται για την έκτη παράταση του νόμου Καλαφάτη (4178/2013), που τέθηκε αρχικά σε ισχύ για 18 μήνες και κλείνει αισίως 47. Το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. είναι έτοιμο και υποβλήθηκε ήδη στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την ΚΕ.Ν.Ε. θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή κι αναμένεται να ψηφιστεί προτού εκπνεύσει το διάστημα των 45 ημερών. Μέχρι τότε, η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα γίνεται με τον ισχύοντα νόμο, αν και το τελευταίο διάστημα νέες αιτήσεις υποβάλλονται με πολύ αργούς ρυθμούς στο σύστημα, αφού οι προσδοκίες από τον νέο νόμο για μικρότερα πρόστιμα και περισσότερες δόσεις φρενάρουν τους ιδιοκτήτες κτισμάτων με αυθαιρεσίες. Και στον νέο νόμο, παραμένει ως «κόκκινη γραμμή» η ημερομηνία – ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου που είναι ο Ιούλιος του 2011.