Αρχική Δήμοι «Κλεισθένης 1»: Η πλειονότητα των ΠΕΔ ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου

«Κλεισθένης 1»: Η πλειονότητα των ΠΕΔ ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα στις 11.00 π.μ. στο ξενοδοχείο Κάραβελ θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η ΚΕΔΕ με αντικείμενο τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τις δράσεις που θα αναλάβει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι», που αφορά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση. 

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει:

«Με αφετηρία την Γενική μας Συνέλευση στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας της Αυτοδιοίκησης. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν προωθεί καμία απολύτως αλλαγή, καμία απολύτως μεταρρύθμιση, πέραν της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η αλλαγή του συνόλου του περιεχομένου του νομοσχεδίου είναι ο μοναδικός μας στόχος, μέσα από την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Κυβέρνηση. Μαζί με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες θα είμαστε απέναντι σε όσους επιχειρήσουν τη διάλυση των Δήμων μας».

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων ζητά την απόσυρση του «Κλεισθένη 1». Υπέρ της απόσυρσης είναι οι ΠΕΔ: Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας ζητά προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου, δίμηνη παράταση και καλύτερη διαβούλευση.  Απόσυρση του και άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου ζητά και η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου.

Η ΠΕΔ Κρήτης παίρνει αποστάσεις από την ΚΕΔΕ. Οι δήμαρχοι της Κρήτης χωρίς να θέτουν ως προαπαιτούμενο την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν περισσότερο χρόνο για διαβούλευση ενώ εκφράζουν προβληματισμό για την εφαρμογή στην πράξη της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές.