Αρχική Ασφάλιση Κοινωνικό Μέρισμα: Ποια προβλήματα λύθηκαν και ποια παραμένουν

Κοινωνικό Μέρισμα: Ποια προβλήματα λύθηκαν και ποια παραμένουν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε 1.019.272 ανήλθαν οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Την ίδια στιγμή, οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 242.923, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις αριθμούν 513.735, οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) είναι 533.014 και οι μη ολοκληρωμένες με πιθανότητα έγκρισης ανέρχονται σε 60.974.   Ωστόσο,  λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων οι αδικίες ακόμα δεν έχουν αρθεί, τα προβλήματα παραμένουν και τα αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια πετούν καθημερινά εκτός συστήματος χιλιάδες αδύναμους πολίτες. Τα τεκμήρια, οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί, τα λάθος στοιχεία, οι φιλοξενούμενοι κάθε νοικοκυριού, αλλά και η «13η σύνταξη» που έλαβαν πέρυσι οι συνταξιούχοι είναι μόνο μερικά από τα σοβαρά θέματα που εντοπίζονται. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προσπαθούν να επιλύσουν  κάποια από τα προβλήματα, προκειμένου να καλυφθούν όλοι όσοι δικαιούνται τα χρήματα.

Έτσι, όσοι μπήκαν και έκαναν αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν λόγω προβλημάτων του συστήματος ή όσοι έκαναν αίτηση και παίρνουν το μέρισμα με ελλείψεις όμως στα στοιχεία θα πρέπει να μπουν και να κάνουν νέα αίτηση.  Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας ότι γίνονται διορθώσεις στο σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τα αδήλωτα παιδιά που έχουν γεννηθεί πριν από το 2016.  Ανέφερε επίσης ότι απομένει για επίλυση η μεγάλη αδικία που αφορά στους ανασφάλιστους ΑμεΑ, τους οποίους προσπαθούν να εντοπίσουν, υπογραμμίζοντας ότι θα εντοπιστούν και στη συνέχεια θα πιστωθούν τα σχετικά ποσά χωρίς δική τους προσπάθεια. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 12 Δεκεμβρίου και η πληρωμή θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου.