Αρχική Προγράμματα Κοινωφελής Εργασία : 5.066 νέες προσλήψεις σε δασικές υπηρεσίες – Δείτε την...

Κοινωφελής Εργασία : 5.066 νέες προσλήψεις σε δασικές υπηρεσίες – Δείτε την κατανομή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ειδικό πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών ανακοίνωσαν χθες η υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος από κοινού με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προσληφθούν 5.066 άνεργοι στα Δασαρχεία και τις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες.

Η δημόσια πρόσκληση θα δημοσιευτεί από τον ΟΑΕΔ εντός 15 ημερών και θα περιλαμβάνει προσλήψεις 8μηνης διάρκειας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και τις αποδοχές που προβλέπονται από όλα τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Θα προκηρυχτούν θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – π.χ. δασολόγοι, δασοπόνοι κ.α. – αλλά κυρίως θέσεις εργατών για υλοτομία, καθαρισμό δασών, χειρισμό μηχανημάτων, οδηγοί κλπ. Στους ωφελούμενους θα παρασχεθούν προγράμματα κατάρτισης και σεμινάρια για όλα τα επαγγέλματα που μπορεί να φιλοξενήσει το δάσος.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 32 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εξασφαλιστεί άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων. Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας – καθαρισμός, προφύλαξη, προστασία – και όχι της δασοπυρόσβεσης. Η κατανομή των θέσεων έχει γίνει με συνδυασμό κριτηρίων όπως η επικινδυνότητα και η έκταση των περιοχών, η συσσωρευμένη βιομάζα κ.α. Ειδική πρόνοια έχει ληφθεί για προστατευόμενες περιοχές όπως Εθνικοί Δρυμοί. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας 8 μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ. Για ένα “καινοτόμο πρόγραμμα με πολύπλευρη κοινωνική ανταποδοτικότητα” έκανε λόγο η κ. Αχτσιόγλου, ενώ ο κ. Φάμελος μίλησε για ένα πρόγραμμα με “ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα”. Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα είναι πλήρως σχεδιασμένο και σε ώριμη φάση, καθώς η προετοιμασία του ξεκίνησε μετά τις περσινές πυρκαγιές στον Κάλαμο. Όπως είπε ο κ. Φάμελος δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές ή τεχνικές εκκρεμότητες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δημόσιας πρόσκλησης :

α) Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (πχ καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων), προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών. Τα συναρμόδια υπουργεία εκτιμούν πως με την υλοποίηση του προγράμματος, η χώρα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη ενάντια σε πιθανές πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο.

β) Οι ωφελούμενοι, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, θα αποκτήσουν νέα εξειδικευμένη γνώση και δεξιότητες σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές αρχές, σε θέματα δασικού περιβάλλοντος η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στο πεδίο.

Ο συνδυασμός θεωρητικής κατάρτισης και πράξης στο πεδίο μπορεί να οδηγήσει σε νέες δυνατότητες απασχόλησης, εκτιμούν τα συναρμόδια υπουργεία, όπως είναι η δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τον καθαρισμό δασικών περιοχών, την αξιοποίηση της βιομάζας και την απόκτηση εισοδήματος από τις δασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδίασαν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος, στοχεύει στην στελέχωση των αποψιλωμένων Δασικών Υπηρεσιών, την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, στην αύξηση του εισοδήματος των τοπικών κοινωνιών και στην προώθηση της αειφόρου διαχείρισης των ελληνικών δασών, που καλύπτουν το 65% της ελληνικής επικράτειας.

Στο μεταξύ δημοσιεύτηκε χθες η ΚΥΑ του προγράμματος διαμονής παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε κατασκηνώσεις. Άνεργοι και εργαζόμενοι με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 28.000 ευρώ ετησίως, μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση (επιταγής διαμονής) για τη διαμονή των παιδιών τους σε παιδικές κατασκηνώσεις και αυτό το καλοκαίρι.