Αρχική Επιχειρήσεις Κοινό πρόγραμμα δράσεων περιφέρειας Αττικής και ΕΒΕΑ για το νέο επιχειρείν

Κοινό πρόγραμμα δράσεων περιφέρειας Αττικής και ΕΒΕΑ για το νέο επιχειρείν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ όχι για να παρουσιάσουμε απλά κάποιες πρωτοβουλίες αλλά για να σκιαγραφήσουμε τα επόμενα βήματα μίας συνεργασίας, η οποία έχει δοκιμαστεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια, και έχει αποδειχθεί παραγωγική, δημιουργική, αποτελεσματική προς όφελος του νέου προτύπου ανάπτυξης που χρειάζεται σήμερα ο τόπος», τόνισε σήμερα μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την παρουσίαση του κοινού προγράμματος δράσεων Περιφέρειας Αττικής και ΕΒΕΑ σχετικά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. 

Η συνεργασία της περιφέρειας Αττικής με το ΕΒΕΑ έχει τον χαρακτήρα «στρατηγικής συμμαχίας που μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί για την παραγωγική ανασυγκρότηση όχι μόνο της Αττικής, αλλά συνολικά της οικονομίας της χώρας, μέσα από τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας», επισήμανε η ίδια κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του ΕΒΕΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «νέου επιχειρείν στη βάση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, του μόνου δηλαδή τρόπου να γυρίσουμε σελίδα στον τόπο, δημιουργώντας αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα επιμελητήρια, όπως και οι περιφέρειες και οι δήμοι, έχουν άμεση γνώση των αναπτυξιακών αναγκών και των δυνατοτήτων κάθε περιοχής. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην τόνωση της ανάπτυξης, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Μπορούν, κυρίως, να συμβάλουν στην καλλιέργεια μιας σύγχρονης, θετικής επιχειρηματικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε σήμερα τη χαρά να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, των Βραβείων Επιχειρηματικότητας Athens Startup Awards. Τα βραβεία που έχουν θεσμοθετηθεί αντιστοιχούν σε χρηματικά έπαθλα που κυμαίνονται από 1.000 έως 6.000 ευρώ. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στο πλαίσιο επίσημης τελετής, την Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στο περιστύλιο του Ζαππείου. Ως ΕΒΕΑ αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Υπηρετώντας αυτό το στόχο, το Επιμελητήριό μας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δομών και υπηρεσιών, όπως είναι η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων του ΕΒΕΑ.

Πέρα από τα βραβεία Athens Startup Awards, που διοργανώνουμε από κοινού, θα ήθελα να αναφέρω ακόμη τη θεσμοθέτηση του Athens Innovation Festival, που είναι ένας θεσμός που σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στα επόμενα χρόνια».

Τέλος, ο κ. Μίχαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση του brain drain όσο και του brain waste, της φυγής, αλλά και της σπατάλης, της υποαξιοποίησης ανθρώπινου κεφαλαίου, που συνιστούν τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην προσπάθεια να χτίσουμε κάτι υγιές πάνω στα ερείπια της κρίσης.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι η λύση. Μπορεί να είναι η λύση η επιχειρηματικότητα που έχει ως αφετηρία την αξιοποίηση νέων ιδεών και ευκαιριών στην αγορά.