Αρχική Ασφάλιση Εισφορές 26,9% στην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλο κτήσης)

Εισφορές 26,9% στην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλο κτήσης)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Χωρίς κατώτατο πλαφόν στις αποδοχές και χωρίς το όριο των 10.000 ευρώ (ετήσια αμοιβή) θα επιβάλλονται εισφορές σε όσους πληρώνονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλο κτήσης) από 1/1/2018.

Η εισφορά θα αντιστοιχεί στο 26,9% επί των καθαρών αποδοχών (μετά την αφαίρεση του φόρου), πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και για αποδείξεις δαπάνης της τάξης των 100 ευρώ, ο εργαζόμενος θα πληρώνει εισφορές 26,9 ευρώ.

Την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών στις αμοιβές εργαζομένων με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες και προβλέπει πως η πρώτη δόση των νέων εισφορών πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Φυσικά θα αφορά στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το επόμενο έτος και όχι όσα αποκτήθηκαν το 2017.

Το ασφάλιστρο θα είναι ανάλογο της καθαρής μηνιαίας αμοιβής που εισπράττεται, με αποτέλεσμα αν εισπράττει κάποιος 400 ευρώ καθαρά, θα καταβάλλει 26,9% Χ 400 ευρώ =107 ευρώ και όχι 168 ευρώ συν 10 ευρώ κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ, όπως ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται πως τόσο για τα μπλοκάκια όσο και για τους επαγγελματίες, ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ελάχιστο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, ύψους 168 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα που παρέχουν ευκαιριακή απασχόληση και αμείβονται με τις αποδείξεις δαπάνης, συμπεριλαμβανομένων δημοσίων ή ιδιωτικών υπαλλήλων ή και συνταξιούχων που είναι συγγραφείς, ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, εφόσον δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επειδή η εισφορά του 26,9% αφορά κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με την τροπολογία οι εισφορές θα παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού κατά την έκδοσή του και θα αποδίδονται στον ΕΦΚΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα.

Στις περιπτώσεις που από τη σύμβαση προκύπτει καθορισμένος αριθμός ημέρας/ ημερών απασχόλησης και μέχρι έναν πλήρη μήνα, ως χρόνος ασφάλισης θα λαμβάνεται η ημέρα/ οι ημέρες που καθορίζονται στη σύμβαση.