Αρχική Οικονομία Εισφορά 26,95% για όσους αμείβονται με απόδειξη δαπανών από το 2018

Εισφορά 26,95% για όσους αμείβονται με απόδειξη δαπανών από το 2018

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έτοιμη είναι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία θα καταβάλλουν εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία και όσοι αμείβονται με απόδειξη δαπανών (τίτλο κτήσης).

Η τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα προβλέπει την υποχρέωση καταβολής εισφορών από 1-1-2018 (χωρίς αναδρομική ισχύ), οι οποίες θα παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού και θα κατατίθενται από τον ίδιο στον ΕΦΚΑ.

Οι εισφορές αυτές θα καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τον εργαζόμενο, δηλαδή ο εργοδότης δεν θα έχει καμία συμμετοχή, ενώ ο ασφαλιστικός χρόνος στον οποίο θα αντιστοιχεί η αμοιβή με τίτλο κτήσης, θα υπολογίζεται με βάση τις ημέρες στις οποίες έχει απασχοληθεί.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η εισφορά θα υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, αφού έχει αφαιρεθεί ο φόρος που ανέρχεται στο 20% και θα αφορά 20% υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δηλαδή αν κάποιος κόβει απόδειξη δαπάνης αξίας 100 ευρώ, θα εισπράττει μόνο τα 58,44 ευρώ, καθώς θα αφαιρούνται το 20% του φόρου και το 26,95% των εισφορών.

Δεν θα ισχύει για την περίπτωση των εργαζομένων αυτών το κατώτατο πλαφόν των εισφορών (168 ευρώ/μήνα), που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα ακόμα και κάτω από το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή κάτω από 586 ευρώ/μήνα.

Οι εισφορές αυτές θα ανάγονται σε ασφαλιστικό χρόνο που σημαίνει ότι θα προσμετρούνται ως ένσημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμειβόμενος με απόδειξη δαπάνης δεν πλήρωνε μέχρι σήμερα τέλος επιτηδεύματος και εισφορές στον ΕΦΚΑ, αρκεί η αμοιβή του να μην υπερέβαινε ετησίως τα 10.000 ευρώ μεικτά.

Συνήθως με τον τρόπο αυτό αμείβονταν φοιτητές ή περιστασιακά εργαζόμενοι, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουν βιβλία στην εφορία ή να πληρώνουν ΦΠΑ και εισφορές.

Ωστόσο λόγω της απαλλαγής των αποδείξεων δαπάνης από τις εισφορές, αποτελούσε μια λύση ανάγκης και για όσους «έκλειναν» τα μπλοκάκια τους, εξαιτίας της καταβολής υψηλών εισφορών. Πλέον κάτι τέτοιο δεν θα υφίσταται, καθώς με το μπλοκάκι οι εισφορές επιμερίζονται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, ενώ με την απόδειξη δαπάνης πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τον εργαζόμενο.