Αρχική Δήμοι Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο – Οι πρώτοι φορείς που καινοτομούν

Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο – Οι πρώτοι φορείς που καινοτομούν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εκσυγχρονίζεται βήμα-βήμα η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο είναι γεγονός. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει τέλος στη ταλαιπωρία των πολιτών, καθώς μειώνεται η γραφειοκρατία και ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Σλοβενία, καθώς και με Eλληνικούς φορείς, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, Oργανισμούς Tοπικής Aυτοδιοίκησης και κατασκευαστές λογισμικού για συστήματα διαχείρισης εγγράφων στο Eλληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δίνει το παρόν στο έργο NOBLE (NO Barriers in edeLivEry), το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό “Contact Europe Facility” (CEF).  Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης θα εγκατασταθούν από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δύο κόμβοι συστημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: ο πρώτος θα αφορά στην επικοινωνία μεταξύ των φορέων της κεντρικής διοίκησης, ενώ ο δεύτερος θα χρησιμοποιηθεί για τη διασυνοριακή επικοινωνία με δημόσιους φορείς άλλων κρατών και με τους τελικούς χρήστες.

Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι το υπουργείο συμμετέχει σε ένα ακόμη πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει την διασύνδεση μεταξύ διαφορετικών συστημάτων ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και πρωτοκόλλου τα οποία χρησιμοποιούνται από πλήθος φορέων του Eλληνικού δημόσιου τομέα. Μάλιστα, μέσω της συγκεκριμένης δράσης αναμένεται να διασυνδεθούν οκτώ υπουργεία, οκτώ δήμοι, πέντε αποκεντρωμένες διοικήσεις, μια περιφέρεια και τέσσερις λοιποί φορείς.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Παιδείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Τουρισμού, οι δήμοι Πλατανιά, Νάουσας, Αγίων Αναργύρων, Ωραιοκάστρου, η Περιφέρεια Κρήτης, η Υπηρεσία Ασύλου κλπ.