Αρχική Ελλάδα Εθνική τραγωδία από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική

Εθνική τραγωδία από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας λαμβάνει ο απολογισμός από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, ενώ ξεπερνούν τους 150 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων 11 ενήλικες διασωληνωμένοι και 16 παιδιά.

Τα ξημερώματα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας ότι «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά».

Τεράστιο είναι και το μέγεθος των καταστροφών στο δάσος, τις υποδομές και τις περιουσίες των πολιτών. Στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τα σπίτια που έχουν καεί, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι δεκάδες τουλάχιστον.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευάγγελου Μπουρνούς, δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου έχουν καεί περισσότερα από χίλια σπίτια στην περιοχή.

Με το πρώτο φως της ημέρας πέταξαν τα εναέρια μέσα και κατευθύνθηκαν στα ενεργά μέτωπα, κυρίως στην Ανατολική Αττική.

Σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη, επιχειρούν αυτή την ώρα 190 άτομα, με 96 οχήματα, 23 άτομο πεζοπόρο, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.

Παράλληλα θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο.

Σε εξέλιξη είναι και η μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια Όρη, στην Κινέτα, όπου η φωτιά έχει κάψει σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως στη θέση Πανόραμα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε πλήρη ανάπτυξη και κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουν την έκταση των πύρινων μετώπων.

Στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα.

Ο συντονισμός των επιχειρήσεων γίνεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, αλλά και από το Ειδικό κέντρο Επιχειρήσεων, όπου βρίσκεται ο υπουργός Αμυνας και οι αρχηγοί των Ενόπλων δυνάμεων, καθώς και το ΚΕΠΙΧ του Λιμενικού υπό τον υπουργό Ναυτιλίας.

O υπουργός Εθνικής Aμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα τις πληγείσες περιοχές κάνοντας αυτοψία.