Αρχική Ασφάλιση Έρευνα: 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φτάσει στο στάδιο της εξαθλίωσης

Έρευνα: 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φτάσει στο στάδιο της εξαθλίωσης

279
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φτωχός, απογοητευμένος και αγανακτισμένος είναι ο Έλληνας συνταξιούχος, όπως προκύπτει από έρευνα μεταξύ του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φτάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου.

Τα αριθμητικά στοιχεία για την φτωχοποίηση των συνταξιούχων, είναι αποκαλυπτικά. Περίπου 1.500.000 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Κάθε μήνα από 1/1/2017 αφαιρούνται περίπου 848.000.000 ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων λόγω των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι επικουρικές συντάξεις αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση καθώς οι 7 μειώσεις που μεσολάβησαν τα χρόνια των μνημονίων οδήγησαν στην περικοπή τους έως και 78%. Όσο για τις νέες κύριες συντάξεις, προβλέπεται πως δεν θα υπερβαίνουν τα 655 ευρώ.

Σήμερα η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 722 ευρώ τον μήνα, η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 170 ευρώ μηνιαίως, ενώ το μέσο μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου φτάνει τα 97 ευρώ τον μήνα.

Σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχοι «βουλιάζουν» στη φτώχεια καθώς ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ άλλοι 962.466 δικαιούχοι λαμβάνουν μηνιαίως από 500 έως 1.000 ευρώ. Δηλαδή ποσοστό 74% των Ελλήνων συνταξιούχων είναι υποχρεωμένοι να τα βγάλουν πέρα με συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Όσο για το μέλλον, προμηνύεται ακόμη πιο δραματικό, καθώς με τις νέες περικοπές του 2019, λόγω της μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και της κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων συζύγου και τέκνων, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως και τρεις συντάξεις. Επιπλέον το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι το 2022 και η κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους, εκτιμάται πως θα δώσουν τη χαριστική βολή τους απόμαχους της εργασίας.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρός του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, «οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματά μας είναι μεγάλες, γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στη σύνταξή μας, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας και όλα αυτά τα χαράτσια που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση τους συνταξιούχους».