Αρχική Επιχειρήσεις Έρχονται μειώσεις προσωπικού στις ελληνικές τράπεζες

Έρχονται μειώσεις προσωπικού στις ελληνικές τράπεζες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε νέες μειώσεις προσωπικού προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες. Με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM), εντός του 2018 θα αποχωρήσουν άλλοι 1.000 εργαζόμενοι, οι 700 από την Τράπεζα Πειραιώς και οι 300 από τη Eurobank. Η αποχώρηση γίνεται κατόπιν συνεννόησης και όχι με τους οριζόντιους όρους και προϋποθέσεις των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, με τις πληροφορίες ν’ αναφέρουν ότι τα πακέτα θα είναι ελαφρώς μικρότερα συγκριτικά με αυτά που δόθηκαν στις προηγούμενες εθελούσιες εξόδους. Σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις δεν αποκλείεται να υπάρξουν και απολύσεις, εφόσον το προσωπικό βρεθεί χωρίς αντικείμενο.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει η περαιτέρω συγκέντρωση των εργασιών και η συγχώνευση εσωτερικών διευθύνσεων και τμημάτων. Συνολικά, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αποχωρήσουν την επόμενη διετία γύρω στα 4.000 άτομα μέσα από την εφαρμογή νέων προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης, ενώ θα διακοπεί η λειτουργία 180 υποκαταστημάτων.

Από την αρχή της κρίσης το προσωπικό των τραπεζικών ομίλων έχει μειωθεί από τα 64.000 άτομα στα 41.000, ενώ έχουν κλείσει σχεδόν τα μισά καταστήματα. Την αποχώρηση χιλιάδων εργαζομένων από τις τράπεζες ζητούν επιτακτικά τα ξένα funds, που μέσα από τις τελευταίες ανακατατάξεις έχουν διεισδύσει στη μετοχική σύνθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων, αποκτώντας σημαντικό λόγο στις αποφάσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο SSM. Όλα, πάντως, θα εξαρτηθούν από τη μακροοικονομική πορεία της οικονομίας, αλλά και τη σοβαρή μείωση των «κόκκινων» δανείων.