Αρχική Εργασιακά Έρχεται “μπλόκο” στις απεργιακές κινητοποιήσεις – Νέα τροπολογία προωθεί η Κυβέρνηση

Έρχεται “μπλόκο” στις απεργιακές κινητοποιήσεις – Νέα τροπολογία προωθεί η Κυβέρνηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νέο «φρένο» στο δικαίωμα στην απεργία βάζει η κυβέρνηση μέσω της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στην Βουλή για τον τρόπο λήψης απόφασης σχετικά με την κήρυξη απεργίας, στο φόντο της συμφωνίας κυβέρνησης – «θεσμών» στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης.

Με το νέο καθεστώς, πλέον απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, έναντι του 1/3 ή ακόμη και του 1/5 που κατά περίπτωση προβλέπεται με το ισχύον καθεστώς.Παράλληλα στην τροπολογία εντάχθηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στον ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) τις δαπάνες που χορήγησε σε εργαζόμενο που υπέστη εργατικό ατύχημα, αλλά και στον ίδιο τον παθόντα (εργαζόμενο) την διαφορά ανάμεσα στις παροχές αυτές και στην αποζημίωση που δικαιούται όταν το ατύχημα οφείλεται σε δικό του δόλο.

Τέλος με άλλη διάταξη προβλέπεται η υποχρέωση του Προέδρου κάθε ΚΤΕΛ και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους, να καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) τις υπερωρίες προσωπικού, αλλά και τον πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης.

Πάντως, μετά τον σάλο αντιδράσεων, η κυβέρνηση έκανε προσωρινά πίσω στο θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας για την κήρυξη απεργίας.

Ετσι, χθες αποσύρθηκε από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με:

  • Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.
  • Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.
  • Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.

«Με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών, θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.