Μία νέα ρύθμιση που θα ανοίγει τον δρόμο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν αποκλειστεί από την υπαγωγή στις 120 δόσεις, να ρυθμίσουν τα παλιά χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις βρίσκεται στα σκαριά.

Όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», η ρύθμιση που εξετάζεται έχει πολλά διαφορετικά σημεία σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση αυτή θα είναι έκτακτη, που σημαίνει ότι οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής, αλλά και πιο διευρυμένη ώστε να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία που θα κάνουν ευκολότερη την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ (βασικό σενάριο) το 2019.

Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στην Εφορία ή τα Ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ βασική παράμετρος για την υπαγωγή των οφειλετών σ’ αυτήν θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ ή των ασφαλιστικών εισφορών.

Το σχέδιο που συζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με τους δανειστές «πατάει» πάνω στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά με απλούστερα κριτήρια, που δεν θα αποκλείουν όσους πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα παλιά χρέη τους.

Αφορά κυρίως μικροοφειλέτες με χρέη έως 3.000 ή 5.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα, ενώ ο αριθμός των δόσεων ενδεχομένως να φτάνει ακόμη και τις 120.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Τόσο η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έχουν μιλήσει για μια νέα ρύθμιση που θα διευκολύνει τα νοικοκυριά τα οποία έχουν πνιγεί στους φόρους και τα χρέη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα της νέας ρύθμισης που θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο και οι όποιες αλλαγές θα νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να επιτραπεί η ένταξη σε μια ευνοϊκότερη ρύθμιση με περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις των φυσικών προσώπων που δεν διαθέτουν επαγγελματική ιδιότητα, δηλαδή ανήκουν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Η διεύρυνση του καταλόγου των δικαιούχων έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δανειστές θέτουν θέμα κριτηρίων. Ουσιαστικά, ζητούνται κοινοί κανόνες με αυτούς που ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν ήδη το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.