Αρχική Οικονομία Επενδυτικό ενδιαφέρον για τους Οργανισμούς Λιμένων Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τους Οργανισμούς Λιμένων Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές για τους Οργανισμούς Λιμένων Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας περιμένει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), όπως προέκυψε από χθεσινή ενημερωτική συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με την πορεία των 10 Οργανισμών Λιμένων (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας) που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Χρήστος Λαμπρίδης και Διονύσης Καλαματιανός, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος και στελέχη του Ταμείου. Οπως επισημάνθηκε, το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι, λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της ραγδαίας αύξησης του κύκλου εργασιών του με την πλήρη ανάπτυξη που ήδη συντελείται από την Cosco, μπορεί να εκφραστεί ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές στους Οργανισμούς Λιμένων Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας (Αττικό Λιμενικό Σύστημα), καθότι η αύξηση των εργασιών του ΟΛΠ αναγκαστικά θα κατανεμηθεί και σε άλλους λιμένες, με προτεραιότητα τα Αττικά λιμάνια.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι την τελευταία τετραετία, υπό την κοινή διαχείριση των 10 Οργανισμών Λιμένων από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (που είναι και ο μοναδικός μέτοχός τους), επετεύχθη ο εξορθολογισμός των δαπανών και η βελτίωση των εσόδων τους. Ο τραπεζικός δανεισμός των 10 φορέων είναι μηδενικός, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί ο τζίρος και τα κέρδη. Ολα τα λιμάνια διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο, προϋπολογισμούς που παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση, ενώ δεν επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων μεταξύ Δήμων και Οργανισμών Λιμένων, για τον αποχαρακτηρισμό των Χερσαίων Ζωνών τους. Εξάλλου, συντονίζονται κοινές ενέργειες και δράσεις μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων, για τη δημιουργία clustering κρουαζιέρας και την κοινή κάθοδό τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ-χρηματοδότησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σε όλους τους Οργανισμούς Λιμένων βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών.

Το επόμενο διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα καθορίσει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες στην αξιοποίηση των 10 Οργανισμών Λιμένων, λαμβάνοντας υπόψη σχετική μελέτη ανεξάρτητων συμβούλων που αναδεικνύει τις δυνατότητες κάθε Οργανισμού Λιμένα ξεχωριστά.