Αρχική Επιχειρήσεις ΕΛΠΕ: «Ρόλος μας δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ»

ΕΛΠΕ: «Ρόλος μας δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ»

179
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Για παρερμηνεία της προχθεσινής τοποθέτησης του προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων, κ. Ευστάθιου Τσοτσορού, περί οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τις γειτονικές χώρες και άρσης της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, κάνει λόγο ο όμιλος σε σημερινή του ανακοίνωση.
«Η ακριβής διατύπωση, το ύφος και το πνεύμα της χθεσινής ομιλίας του προέδρου της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Ευστάθιου Τσοτσορού στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου, εν επιδέχονται παρερμηνείες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των ΕΛΠΕ και προσθέτει:
“Ο κ. Τσοτσορός διαβεβαίωσε για τη βούληση του Ομίλου να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για εντοπισμό και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, περιγράφοντας έξι άξονες.

Τον εάν, με ποιο σχεδιασμό και σε ποια χρονική συγκυρία θα δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα βήματα, εναπόκειται στην Ελληνική Πολιτεία να αποφασίσει. Ο ρόλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, είναι σαφώς οριοθετημένος, ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά του στον τομέα της Έρευνας Υδρογονανθράκων επικεντρώνεται, όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, αποκλειστικά στη Δυτική Ελλάδα και σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, καθώς και νότια και δυτικά της Κρήτης. Ρόλος της ΕΛ.ΠΕ δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος στα όρια των «οικοπέδων» που προκηρύσσονται από το αρμόδιο Υπουργείο. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, αλλά λειτουργούν στο πλαίσιο της εκάστοτε Κυβερνητικής πολιτικής. Κατόπιν αυτών, οι εστιασμένες αναφορές δημοσιεύματος καθημερινής εφημερίδας στα γνωστά προβλήματα με τη Τουρκία, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ για την Έρευνα και Παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.”