Αρχική Υπουργεία Έκτακτο βοήθημα στους σεισμοπαθείς προανήγγειλε ο Σπίρτζης

Έκτακτο βοήθημα στους σεισμοπαθείς προανήγγειλε ο Σπίρτζης

153
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έκτακτο βοήθημα στους σεισμοπαθείς στη Λέσβο προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, διαβεβαιώνοντας παράλλαηλα ότι άμεσα θα αρχίσουν οι εργασίες ανάταξης των κτηρίων.

Μιλώντας στον ρ/σ Alpha, διευκρίνισε ότι πολλές ζημιές έχουν υποστεί παραδοσιακά κτήρια, στα οποία δεν είχαν γίνει σωστές παρεμβάσεις, ενώ επισήμανε ότι ότι μέσα από αυτήν την καταστροφή θα δοθεί η δυνατότητα να φτιαχτούν καλύτερες υποδομές, όπως στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Ερωτηθείς για το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε ότι η τεχνολογία δεν μας έχει δώσει τη δυνατότητα πρόβλεψης, σημειώνοντας πως υπάρχει ομαλή ακολουθία, έχουμε εκτόνωση, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος.

Μιλώντας το πρωί στον Real FM, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Άκης Τσελέντης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ισχυρού μετασεισμού, της τάξεως των 5 με 5,5 Ρίχτερ, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του χθεσινού σεισμού.

Από την ίδια συχνότητα, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου σημείωσε πως σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, γι’ αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τις επόμενες 48 ώρες.

Όπως είπε, η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός είναι μεγάλη, προσθέτοντας ότι έχει πληγεί το νότιο κομμάτι της Λέσβου και ιδίως η Βρίσα, όπου πάνω από το 70% των σπιτιών έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ανέφερε πως ο Εγκέλαδος ξέσπασε με όλη του μανία στο χωριό Βρίσα, όπου, όπως είπε, πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει και αρκετά έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Τονίζοντας ότι προέχει η ασφαλεια των κατοίκων, διαβεβαίωσε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι σε ετοιμότητα και ήδη έχουν μεταβεί στο νησί τα συνεργεία των μηχανικών ώστε να γίνουν οι καταγραφές.