Αρχική Ασφάλιση ΕΦΚΑ: Κίνδυνος “τρύπας” στα έσοδα λόγω πτώσης στα φορολογικά έσοδα

ΕΦΚΑ: Κίνδυνος “τρύπας” στα έσοδα λόγω πτώσης στα φορολογικά έσοδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται ο υπολογισμός των εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του συμψηφισμού. Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν στο Dimosio.gr ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι συμψηφισμοί στη πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα πρώτα αποτελέσματα μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν εκπέμπουν, καθώς υπάρχουν σημαντικές αυξομειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες εισφορές λόγω αλλαγής του εισοδήματος από το 2015 στο 2016.

Μάλιστα, περίπου 300.000 ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, θα πρέπει να λάβουν επιστροφές οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

Κι αυτό, γιατί τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών το 2016 ήταν μειωμένα κατά 20% ή 900.000.000 ευρώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ωστόσο, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι τα έσοδα του ταμείου δεν επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό που να εμπνέεται ανησυχία, καθώς το πλεόνασμα στο οκτάμηνο ξεπέρασε τα 470.000.000 ευρώ.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η πλειονότητα των ελευθεροεπαγγελματιών και των αγροτών πληρώνει τη κατώτατη εισφορά, η οποία δεν αλλάζει ακόμα και αν οι συγκεκριμένοι εμφάνισαν λιγότερα έσοδα.