Αρχική Δικαιολογητικά ΔΕΗ: Τι αλλάζει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο – Ποιες είναι οι νέες...

ΔΕΗ: Τι αλλάζει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο – Ποιες είναι οι νέες εκπτώσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από «κόσκινο» θα περνούν οι δικαιούχοι του νέου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης, για την έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος θα καθοριστουν αυστηρά κριτήρια όπως η αντικειμενική άξια της ακινητης περιουσίας που δεν θα πρεπει να ξεπερνα τα 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξαιρούνται του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, όσοι πληρώνουν δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, διαθέτουν σκάφη αναψυχής.

Οσοι, πάντως, καταφέρουν να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ θα έχουν εκπτώσεις που ξεκινούν από το 22% και φτάνουν μέχρι το 83%. Η διοίκηση της ΡΑΕ προτείνει τη δημιουργία δύο νέων κατηγοριών δικαιούχων και συγκεκριμένα των πολυτέκνων (καθώς καταργείται το σημερινό Τιμολόγιο Πολυτέκνων) και των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι τελευταίοι θα έχουν συνολική έκπτωση που θα φτάνει το 83% καθώς η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας (στο λεγόμενο ανταγωνιστικό σκέλος, δηλαδή χωρίς το βουνό ρυθμιζόμενων χρεώσεων όπως «πράσινο τέλος» κλπ) θα φτάνει τα 65 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Οι δικαιούχοι ΚΕΑ δεν θα πληρώνουν τίποτα για τις πρόσθετες ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ καταργούνται οι σημερινές κατηγορίες ειδικού τιμολογίου και δημιουργούνται, μαζί με τους δικαιούχους ΚΕΑ, νέες κατηγορίες, ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του δικαιούχου ΚΟΤ.

Στην πρώτη κατηγορία θα προβλέπεται έκπτωση 60%, στη δεύτερη έκπτωση 40% και στην τρίτη 22%. Αν ο δικαιούχος μένει μόνος του στο σπίτι θα επιδοτείται για κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Για κάθε πρόσθετο μέλος στην οικογένεια η επιδοτούμενη ποσότητα θα προσαυξάνεται κατά 300 κιλοβατόρες ανά τετράμηνο με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Για τους δικαιούχους ΚΕΑ το όριο ανεβαίνει στις 1.200 κιλοβατόρες για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 300 κιλοβατόρες ανά τετράμηνο για κάθε ένα από πρόσθετο μέλος. Κατά 400 κιλοβατόρες ανά μέλος του νοικοκυριού θα προσαυξάνεται η τετραμηνιαία κατανάλωση (πάλι με βάση τις 1.200 κιλοβατόρες) αν φιλοξενούν αναπήρους, κ.λπ.