Αρχική Ασφάλιση “Χάσμα” Κυβέρνησης-Θεσμών για ενεργειακά και εργασιακά

“Χάσμα” Κυβέρνησης-Θεσμών για ενεργειακά και εργασιακά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παραμένουν οι αποστάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στα ζητήματα της αγοράς ενέργειας, όπως προέκυψε από την ολοκλήρωση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο, με χαρακτηριστική την αποστροφή του ιδίου ότι «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».

Χαριτολογώντας δε, ανέφερε ότι «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση έως τη Δευτέρα», προσθέτοντας πως «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU (μνημόνιο κατανόησης), δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) «ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε».

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχει μεταβεί και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς στην τηλεδιάσκεψη τίθενται και τα εργασιακά.

Και στο σκέλος των εργασιακών-συνταξιοδοτικών τα εμπόδια παραμένουν, καθώς οι δανειστές και ειδικότερα το Διεθνες Νομισματικό Ταμείο εμμένουν στη στάση τους για εφαρμογή του λόκ-άουτ, αύξηση των ομαδικών απολύσεων από 5 στο 10% και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.