Αρχική Συνεντεύξεις-Γνώμες Χ.Σπίρτζης: «Δεν τα υπογράφουμε όλα όπως οι προηγούμενοι!»

Χ.Σπίρτζης: «Δεν τα υπογράφουμε όλα όπως οι προηγούμενοι!»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε μία σύντομη συνομιλία που είχε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με τον Γιώργο Τράγκα στους 90,1, αναφέρθηκαν στο ζήτημα του χρέους και της αξιολόγησης.

Στο ερώτημα πότε θα κλείσει τελικά η αξιολόγηση, ο κύριος Σπίρτζης ανέφερε ότι δεν ισχύει τίποτα από όσα ακούγονται. Όσον αφορά τα μέτρα κι όσα ζητούνται δήλωσε ότι: «Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση οφείλεται στο ότι αρνούμαστε να τα υπογράψουμε όλα όπως έκαναν οι προηγούμενοι».

Συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1» και το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Τράγκα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χ.Σπίρτζη

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Καλή σας ημέρα κ. Υπουργέ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα κ. Τράγκα.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Τί κάνετε, τρέχετε; Τελικά εμείς γιατί τα υπογράφουμε όλα ή θα τα υπογράψουμε όλα; Δεν έχω καταλάβει. Οι Γερμανοί χρωστάνε 350 δις μόνο την εισφορά τους στο ΝΑΤΟ. Έχουν βγει οι αμερικανικές εφημερίδες και τα χώνουν χοντρά. Ο Ντόναλντ είπε στην κ. Μέρκελ ότι «εδώ δεν έχεις πληρώσει φράγκο, είσαι μπαταχτσού». Εμείς γιατί πρέπει να υπακούμε και να τρώμε τις πακετιές σε βάρος του ελληνικού λαού;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς δεν τα υπογράφουμε όλα, πλέον. Κάποτε τα υπογράφαμε όλα. Τώρα δεν τα υπογράφουμε όλα κ. Τράγκα  όπως έχετε διαπιστώσει, και αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, γιατί προσπαθούμε μέσα από τη διαπραγμάτευση να πάρουμε τα βέλτιστα που μπορούμε.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Θα κλείσει ποτέ αυτή η διαβόητη αξιολόγηση; Γιατί εγώ βλέπω ότι πάει κι έρχεται, βγαίνουν έγγραφα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τώρα, μιλάνε για Ιούνιο, άλλοι λένε ότι η κυβέρνηση η δική σας προσπαθεί να κάνει μασάζ στους Βουλευτές, άλλοι ζητάνε να υπογράψει ο Μητσοτάκης, ο Μητσοτάκης λέει όχι, όλο αυτό το πράγμα, ο κονιορτός, θα κάτσει κάποια στιγμή;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν ισχύει τίποτε απ’ όλα αυτά. Ούτε με τους Βουλευτές μας έχουμε πρόβλημα, έχουμε κάποιο θέμα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μητσοτάκης, ξέρουμε τί θέλει, αν κάναμε αυτό που ήθελε ο κ. Μητσοτάκης, θα είχε τελειώσει η αξιολόγηση εδώ και πολλούς μήνες.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Δε θα υπογράψει όμως απ’ ό,τι φαίνεται. Καλά, θα τα εφαρμόσει, αλλά δε θα υπογράψει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ούτε θα τα υπογράψει ούτε θα τα ψηφίσει ούτε θα τα εφαρμόσει κ. Τράγκα. Το πρόβλημα το είπατε εσείς πριν, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφωνία μεταξύ της Ευρώπης και της Αμερικής -κι αυτό μπορεί να το δει κανείς στη στάση που κρατάνε οι θεσμοί μεταξύ τους- και να καταλάβει πολύ καλά τί παιχνίδι παίζεται για μια ακόμη φορά στις πλάτες τις δικές μας τώρα.

Εγώ πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα επικρατήσει η λογική, θα μπορέσουν να πουν και οι θεσμοί μεταξύ τους τί στάση πρέπει να κρατήσουν και να ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση της αξιολόγησης για να γυρίσει οριστικά η χώρα σελίδα,  σε εποχές ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Κι αν μετά σας πουν ένα καινούργιο πακέτο αγαπητέ  Χρήστο Σπίρτζη; Αν σου πουν μετά 3,6 τώρα αλλά λάθος κάναμε, 5,4 μετά. Τί γίνεται;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι έτσι κ. Τράγκα. Ο στόχος ο δικός μας είναι το ’18 να τελειώσει το Πρόγραμμα, να συμπεριληφθεί αυτό που όλοι περιμένουμε, δηλαδή τη μείωση ή τη διευθέτηση του χρέους για να μπορέσει η χώρα να φύγει από όλο αυτόν τον εφιάλτη που ζει.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Εδώ έχω μπροστά μου έναν κατάλογο του ΟΔΔΗΧ, που λέει πόσα λεφτά πρέπει να πληρώσουμε τα επόμενα χρόνια. Π.χ. το’18 λέει 4.672 χρεολύσια, τόκοι 6.590 δις. Το ’19 λέει 9.949 χρεολύσια, τόκοι 6.622 δις. Το ‘020 ανεβαίνει 7 δις τα χρεολύσια, 6 οι τόκοι. Το ’21 πάει 7 και 10, το ’22 πάει 8 και 24. Αυτά από πού θα πληρωθούν;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι υποχρεώσεις.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Ναι, υποχρεώσεις αλλά από πού θα βγουν αυτές; Δηλαδή και τα σπίτια να πάρουν και τους δρόμους που φτιάχνεις εσύ, καλά κάνεις και φτιάχνεις και τους δρόμους και τα πάντα να πάρουν, δε φτάνουν να ξεπληρωθούν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Είναι αυτό που λέμε ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, είναι στον αντίποδα από αυτό που έλεγε η Νέα Δημοκρατία και λέει, ότι είναι βιώσιμο το χρέος, είναι η μεγάλη διαφωνία που υπάρχει με τις ακραία νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης όπως του κ. Σόιμπλε. Αυτή είναι η διαφωνία. Και η συμφωνία περιλαμβάνει τη διευθέτηση και απομείωση αυτών των υποχρεώσεων που έχει η χώρα, δηλαδή ή το άπλωμά τους σε πολύ περισσότερα χρόνια, άρα θα μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα, να έχουμε την ευκαιρία για να φτιάξουμε παραγωγική δομή και να μπορέσουμε ν’ αντεπεξέλθουμε σ’ αυτό…