Αρχική Ασφάλιση Από αύριο οι αιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού

Από αύριο οι αιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από αύριο, Πέμπτη, το απόγευμα ανοίγει για τις πρώτες αιτήσεις του 2019 η πλατφόρμα Α21 που αφορά στο επίδομα παιδιού. Το επίδομα θα καταβληθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και το 2018 και στο ίδιο ύψος ποσού. Πέρυσι το επίδομα έλαβαν 925.000 οικογένειες. Περισσότερες από τις μισές είχαν μέσο ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ, ενώ το 94% είχε αυξήσεις έως 110%.

Η πρώτη φετινή διμηνιαία δόση, για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου, σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το 2019 μέχρι και 26 Μαρτίου. Για τη χορήγηση της δόσης του πρώτου διμήνου θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2017 που δηλώθηκε με την περσινή φορολογική δήλωση και το πλήθος των παιδιών που θα δηλωθούν φέτος στο νέο Α21. Μετά την υποβολή της
φετινής φορολογικής δήλωσης (εισόδημα 2018) το επίδομα επανυπολογίζεται αυτόματα.

Το Επίδομα Παιδιού κυμαίνεται από 28 έως 70 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία και μπορεί να κλιμακωθεί μέχρι και πάνω από τα 1.500 ευρώ το μήνα ανάλογα με το πλήθος των εξαρτώμενων παιδιών. Ο μηχανισμός προβλέπει πως στα πρώτα 70 ευρώ προστίθενται επιπλέον 70 (σύνολο 140) για το δεύτερο παιδί και επιπλέον 140 ευρώ για το τρίτο παιδί και κάθε επόμενο (σύνολο 280 ευρώ για τον τρίτεκνο, 420 για τον τετράτεκνο κ.ο.κ.).
Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 θα είναι και φέτος προσβάσιμη μέσω των ιστοσελίδων του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr). Η είσοδος θα γίνεται με χρήση των κωδικών TAXISnet.

Αιτήσεις Α21 θα υποβάλλονται διαρκώς όπως και πέρυσι μέχρι 15 Ιανουαρίου 2020. Αυτό σημαίνει πως μετά την εκκαθάριση της πρώτης δόσης, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις. Οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες και τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2019, όποτε κι αν υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους. Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

Τα επτά SOS για την υποβολή της αίτησης Α21 είναι:

1. Οι ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας που καταχωρούνται στην αίτηση Α21, πρέπει να είναι έγκυροι. (υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου στο www.amka.gr/).

2. Οι φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ και λοιπών Σχολών Δημοσίου πρέπει να έχουν φοιτητικές ταυτότητες (πάσο) σε ισχύ.

3. Οι φοιτητές που μετεγράφηκαν εντός του 2019 πρέπει να έχουν διαθέσιμο τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας που είχαν πριν την μεταγραφή τους. Διαφορετικά θα κληθούν να επισυνάψουν ηλεκτρονικά βεβαίωση πρώτης εγγραφής.

4. Οι αλλοδαποί πολίτες ή Ομογενείς που διαθέτουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς πρέπει να έχουν άδειες διαμονής στην Ελλάδα σε ισχύ. Αν οι άδειες δεν διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, θα τους ζητηθεί να τις επισυνάψουν ηλεκτρονικά.

5. Για τα εξαρτώμενα τέκνα που το 2019 είναι 19 ετών (έτος γέννησης 2000) και είναι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ κλπ) οι δικαιούχοι πρέπει να καταχωρούν τον αριθμό μητρώου μαθητή και τον αριθμό μητρώου του σχολείου φοίτησης. Αν τα στοιχεία δεν διασταυρώνονται θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη πρόσφατης (έκδοση εντός του 2019) βεβαίωσης σπουδών.

6. Τα εξαρτώμενα τέκνα άνω των 18 που είναι σπουδαστές ΙΕΚ (ιδιωτικών- δημοσίων), Κολεγίων ή της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που δεν έχουν ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο) όπως οι Σχολές Θεάτρου, Χορού κλπ. ή φοιτητές αναγνωρισμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού ή μαθητές Μεταλυκειακού έτους-
Τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ, πρέπει να έχουν πρόσφατες βεβαιώσεις σπουδών (έκδοση εντός του 2019). Αν τα δηλωθέντα στοιχεία δεν διασταυρώνονται, θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη στοιχείων της βεβαίωσης. Οι βεβαιώσεις ιδρυμάτων του εξωτερικού πρέπει να είναι νομίμως μεταφρασμένες.

7. Στις περιπτώσεις εν διαστάσει γονέων που διεκδικούν και οι δύο, για τα ίδια παιδιά το επίδομα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ή τυχόν ιδιωτικού συμφωνητικού ρύθμισης της επιμέλειας ή υπεύθυνης δήλωσης του άλλου γονέα ή ηλεκτρονική συναίνεση του άλλου συζύγου. Στις περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων είναι υποχρεωτική η αναγραφή της δικαστικής απόφασης.