Αρχική Μόνιμοι “Αντίστροφη μέτρηση” για την επιλογή Προϊσταμένων – Τι αλλάζει

“Αντίστροφη μέτρηση” για την επιλογή Προϊσταμένων – Τι αλλάζει

343
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Αντίστροφα» μετρά ο χρόνος για την έναρξη των κρίσεων στο δημόσιο τομέα με τη πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας να αποσαφηνίζεται το νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Μετά από καιρό…αναμονής ήρθε το νέο σύστημα επιλογής το οποίο θα διέπει τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης στο δημόσιο τομέα (νέοι προϊστάμενοι, διευθυντές, τμηματάρχες, γενικοί διευθυντές). Σύμφωνα με πληροφορίες του Dimosio.gr προς το τέλος του έτους αναμένεται να υλοποιηθεί η επιλογή και τοποθέτηση των νέων γενικών διευθυντών, ενώ την άνοιξη του 2018 θα αλλάξουν σκυτάλη οι νέοι διευθυντές και οι τμηματάρχες.

Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισημαίνουν ότι μετά το καλοκαίρι αναμένονται και οι πρώτες προκηρύξεις, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση.

Η επιλογή των νέων προσώπων θα προκύψει μέσα από τη μοριοδότηση, ενώ ειδικό βάρος έχουν οι τίτλοι σπουδών. Για τη μοριοδότηση τους λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά και εκπαιδευτικά προσόντα, καθώς και προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης, η εργασιακή εμπειρία και η άσκηση καθηκόντων ευθύνης, οι εκθέσεις αξιολόγηση καθώς και η δομημένη συνέντευξη.

Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες: Η πρώτη περιλαμβάνει δομημένη συζήτηση επί θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο του φορέα και τις αρμοδιότητες των οργανωτικών μονάδων των σχετικών με την προκηρυσσόμενη θέση, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου γενικού διοικητικού ενδιαφέροντος (situational interview), που έχει ως σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις.

Η μοριόδοτηση θα προκύπτει βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης (40%),  βάσει εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης(25%) και βάσει δομημένης συνέντευξης (35%).