Αρχική Αγρότες Άκαρπη η συνάντηση Γ. Δραγασάκη με του αγρότες – Τι ειπώθηκε

Άκαρπη η συνάντηση Γ. Δραγασάκη με του αγρότες – Τι ειπώθηκε

231
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Άκαρπη ήταν η συνάντηση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους αγρότες που συντάσσονται με τη Συντονιστική της Κεντρικής Μακεδονίας. Η συνάντηση έγινε σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ο αγώνας υπό τη μορφή μπλόκων φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος του, με τους αγρότες να εξετάζουν άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

«Είχαμε μια αναλυτική συζήτηση με την αντιπροσωπεία των αγροτών για περίπου δύο ώρες. Είχαμε συγκεντρώσει τα αιτήματα τους γραπτά, τα συζητήσαμε ένα προς ένα, οι υπουργοί είχαν προετοιμαστεί και δώσαμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Μπορώ να πω ότι τα 2/3 των αιτημάτων, 15 από τα 20, είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν με πρόθεση να βρεθεί λύση» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ.Δραγασάκης, επισημαίνοντας  ότι «ο στόχος ο δικός μας δεν είναι απλώς να επιβιώσει η γεωργία αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας».

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «μετέφερε τη βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά να αξιοποιηθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως «κάλεσα και τους αγρότες να σκεφτούν και να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από θέματα που δεν συζητιούνται», τα οποία ανέφερε ως εξής:

Πρώτον: Πώς θα ενισχύσουν τις συλλογικές μορφές οργάνωσης των αγροτών. Δεν υπάρχει χώρα με ισχυρή αγροτική οικονομία που να μην υπάρχει κάποια μορφή συλλογικής οργάνωσης αγροτών, είτε συνεταιρισμοί , είτε ομάδες παραγωγών είτε άλλα κοινοπρακτικά σχήματα. Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες και χωρίς καν αξιόπιστη και φερέγγυα συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον. Πιστεύω οι περισσότεροι το κατάλαβαν.

Δεύτερο: να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής προϊόντων και μορφές οργάνωσης οι οποίες αυτές τις εξατομικευμένες οικογενειακές καλλιέργειες που έχουμε στην Ελλάδα, θα μπορεί ο καθένας μόνος του να τα προωθεί στις αγορές του εξωτερικού.

Τρίτο: να συζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η εποχή της Αγροτικής Τράπεζας έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα σημαντικό που είναι η κάρτα του αγρότη, αλλά δεν αρκεί. Υπάρχουν και άλλες ιδέες και άλλες δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο το νέο αγρότη, που ήδη εξαγγέλθηκε το νέο πρόγραμμα, αλλά ενισχύουν επενδυτικά σχέδια και μεγάλα και μεσαία και μικρά. Και κυρίως καινοτόμες ιδέες στον αγροτικό χώρο.

Καταλήγοντας, ο κ. Δραγασάκης είπε πως «η εντύπωσή μου είναι οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά μάλλον. Και συνειδητοποιούν την ανάγκη με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύσεις. Ολα τα άλλα είναι για εντυπώσεις».

Την ίδια στιγμή ο μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, και ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος έκαναν λόγο στο ΑΠΕ για «ναυάγιο» των συζητήσεων, ενώ λιγότερο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Μαυρουδής Μηντσιούδης, επίσης μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας