Αρχική Οικονομία Αγριο κυνηγητό στους ιδιοκτήτες ακινήτων καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ

Αγριο κυνηγητό στους ιδιοκτήτες ακινήτων καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ

252
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

To νέο σύστημα ελέγχων που προβλέπει το πολεοδομικό νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος, ισοδυναμεί με μόνιμο σαφάρι σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Επιπλέον, απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ενοικιάσεις ακινήτων, προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα για τα νέα αυθαίρετα και εγκυμονεί τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέες εστίες διαφθοράς.

Οπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, με το επίμαχο νομοσχέδιο «εμφανίζονται αξεπέραστα εμπόδια στη σύνταξη συμβολαίων, ακόμα και μισθωτηρίων, και νέες ‘επιθεωρήσεις’ και ‘έλεγχοι’ ακινήτων, με σημαντικές δημοσιονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών και των περιουσιών τους».

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο:

  • Αντιμετωπίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων ως μόνιμους υπόπτους εκτέλεσης αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. Οι διατάξεις του όχι μόνο επιβάλλουν να ελεγχθούν όλα τα κτίρια της χώρας από ιδιώτες μηχανικούς, ώστε να λάβουν «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου», αλλά και να διεξάγεται υποχρεωτικά επανέλεγχος ανά πενταετία! Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποστούν «απρόκλητες και απρόσκλητες επισκέψεις και αέναες καταγραφές και ελέγχους».
  • Πλήττει τις ενοικιάσεις ακινήτων με τη διάταξη που απαγορεύει την κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης για ακίνητα με πολεοδομικές παρανομίες. «Ο κάθε ιδιοκτήτης που δεν του αρέσει ο ενοικιαστής του ή κάθε ενοικιαστής που δεν του αρέσει το μίσθιο, θα μπορούν με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει αυθαιρεσία, πραγματική ή φανταστική, ο μεν πρώτος να εξώσει τον ενοικιαστή, ο δε δεύτερος να μην ξαναπληρώσει ενοίκιο κ.λπ.».
  • Τα πρόστιμα και οι ποινές για κατασκευή αυθαιρέτων μετά την 28η Ιουλίου 2011 εκτοξεύονται σε δημευτικού χαρακτήρα ύψη: το πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτου αυξάνεται από το 1/3 της τιμής ζώνης του ακινήτου στο 100% και το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης στο 50%, από 5% σήμερα.