Αρχική Υγεία Α. Ξανθός: Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι ένα πρόταγμα ισότητας

Α. Ξανθός: Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι ένα πρόταγμα ισότητας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η υγεία εμπεριέχει πολύ ισχυρή πολιτική επιλογή. Είναι πολιτική επιλογή το πώς θέλεις να στήσεις το σύστημα υγείας και είναι φυσικό να υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Θεωρητικά η δημόσια υγεία είναι ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα, που οφείλει να ενώνει τους πάντες και δεν υπάρχουν κόμματα πάνω από το θέμα υγείας. Θεωρητικά όμως- διότι στην πραγματικότητα το θέμα είναι αν ακολουθείς ως κυβέρνηση, και ιδεολογικά αν πιστεύεις στην ανθρωποκεντρική διάσταση της παροχής υγείας προς τους πολίτες.

Αυτά ανέφερε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια περιοδείας του σήμερα στο Ρέθυμνο σε Κέντρα Υγείας του νομού προκειμένου να καταγράψει τις ανάγκες των Κέντρων και να ενημερωθεί για τη λειτουργία τους, στο πλαίσιο του 3ου Περιφερειακού Συμβουλίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Επενδύοντας στην Κρήτη».

Ο κ. Ξανθός μίλησε για την ανάγκη οι πολίτες να εμπιστευτούν την κυβέρνηση και να διαπιστώσουν από μόνοι τους τις διαφορές και στις παροχές Υγείας του ΕΣΥ αλλά και στη φιλοσοφία μεταξύ του χθες και του σήμερα. «Πολλά ακούγονται και λέγονται για την υγεία. Η αλήθεια όμως είναι πολύ σαφής και δεν είναι άλλη από το ότι και ο κ. Μητσοτάκης προχθές στη ΔΕΘ αναρωτήθηκε “γιατί οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα”. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια άλλη αντίληψη», είπε ο υπουργός και τόνισε:

«Για μας ως κυβέρνηση, η ουσιώδης διαφορά είναι ότι πρώτον οι δημόσιες δομές έχουν την δυνατότητα να παρέχουν πιο ολιστική φροντίδα- δηλαδή δεν πιστεύουμε ότι ειδικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα το μοναδικό ρόλο τον έχει ο γιατρός. Για μας, ο οικογενειακός γιατρός είναι η βάση, που όμως περιβάλλεται από μια ομάδα υγείας η οποία εξασφαλίζει την άλλη φιλοσοφία που αφορά στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και πολλά άλλα που ωφελούν τελικά τον πολίτη».

«Άρα ένα μοντέλο που λέει ότι βρίσκω κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς και συμβάλλομε μαζί τους, κατά την άποψή μας διαιωνίζει την ιατρο-κεντρικότητα του συστήματος, την ασυνέχεια στην φροντίδα, τη μη ολιστική προσέγγιση των αναγκών του ασθενή. Και από ιδεολογικής άποψης αυτό που λέμε ως κυβέρνηση -αλλά υποστηρίζω και προσωπικά- είναι ότι το δημόσιο καλύπτει ανάγκες και ο ιδιωτικός τομές ανταποκρίνεται στην ζήτηση. Είναι μια άλλη αντίληψη αυτό. Ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίνεται στη ζήτηση η οποία όμως επηρεάζεται από τη λογική της αγοράς», προσέθεσε ο κ. Ξανθός.

Τόνισε πως ο τρόπος που κινείται η κυβέρνηση και το υπουργείο στο ζήτημα της υγείας είναι αυτό που «γίνεται σε όλες τις σοβαρές και αναπτυγμένες χώρες του κόσμου οι οποίες έχουν επαρκή δημόσια συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας, στα οποία έχουν επενδύσει. Και η επένδυση αυτή είναι και ο βασικός όρος βιωσιμότητας τους. Το αποτέλεσμα είναι και καλής ποιότητας φροντίδα και έμφαση στην ανθρωποκεντρική φροντίδα που δίνει έμφαση στα δικαιώματα του ασθενή και στη συνεχή φροντίδα του την ίδια ώρα που επιτυγχάνεται η μακροοικονομική βιωσιμότητα του συστήματος».